Notícies

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Detall de la notícia

Es posa en marxa la convocatòria d'Ajuts a la rehabilitació de pisos desocupats destinats a lloguer social

23/10/2017

A la iniciativa de l'OLH per ampliar el parc d'habitatge públic destinat a lloguer s'hi afegeixen dues mesures més: l'adquisició de pisos pel dret de tempteig i l'expropiació d'usdefruit de pisos desocupats en mans dels bancs

Del 30 d'octubre al 30 de novembre de 2017 és el termini per poder sol·licitar la inscripció a la convocatòria d'Ajuts a la Rehabilitació d'Habitatges desocupats destinats a lloguer social. Aquesta és una iniciativa que impulsa l'Oficina Local d'Habitatge (OLH) de la Regidoria d'Urbanisme, Habitatge i Medi Ambient de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú amb l'objectiu d'ampliar el parc d'habitatge públic destinat a lloguer social que hi ha a la ciutat. El regidor de l'àrea, Gerard Llobet ha anunciat avui aquesta convocatòria que "per al 2017 destina 25.000 euros amb l'objectiu que es vagi ampliant cada any".

La convocatòria s'adreça a persones propietàries de pisos que es trobin desocupats i que requereixen de reformes o bé hagin d'obtenir la cèdula d'habitabilitat. L'Ajuntament de VNG, mitjançant un conveni es farà càrrec del cost o la realització de les obres i a canvi, la propietat cedirà el pis per un termini de sis anys a l'Ajuntament que el destinarà a famílies o persones en situació de vulnerabilitat i que seran gestionats mitjançant la borsa de lloguer social de l'Ajuntament. En relació als requisits per beneficiar-se d'aquesta convocatòria, la responsable de l'OLH, Griselda Fernández, ha explicat que "prioritzarem aquells habitatges adaptats amb persones amb mobilitat reduïda, amb ascensors o bé plantes baixes i que tinguin 3 o més habitacions, ja que hi ha una important demanda de pisos per a famílies en situació de vulnerabilitat". Així mateix, amb l'objectiu d'optimitzar al màxim els recursos econòmics d'aquesta primera convocatòria, els requisits prioritzen els habitatges que requereixin intervencions al voltant d'uns 5.000 euros per passar a estar disponibles a la borsa de lloguer social.

A banda d'aquesta iniciativa, el regidor d'Habitatge també ha explicat altres mesures que durà a terme l'OLH per aconseguir nous pisos que puguin ser destinats a la borsa de lloguer. En aquest sentit, Gerard Llobet ha explicat que hi ha dues eines que utilitzarà l'Ajuntament per fer-ho possible. Es tracta del dret de tempteig i de l'expropiació de l'ús de fruit dels pisos desocupats que estan en mans dels bancs i entitats financeres. Respecte del primer, Gerard Llobet ha dit que el dret de tempteig és una eina que permet a l'Ajuntament adquirir de forma preferent i a preu taxat un habitatge que provingui d'una execució hipotecària. "Aquesta fórmula serà utilitzada abans de final d'any per tal d'adquirir un habitatge de tres habitacions a un preu de 41.500 euros". Al mateix temps, ha explicat el regidor Llobet, ja estem treballant "per adquirir mitjançant aquesta fórmula un segon habitatge l'any vinent, en aquest cas d'una habitació, per un import al voltant dels 20.000 euros". En ambdós casos passaran a formar part de parc d'habitatge públic de la ciutat amb l'objectiu de destinar-los a persones o famílies en situació de vulnerabilitat amb uns preus de lloguer assequibles.

Quant a la segona mesura que es vol impulsar en relació a l'ampliació del parc d'habitatges destinats a lloguer social, Gerard Llobet ha anunciat que Vilanova i la Geltrú "és un dels vuit municipis catalans que estem impulsant aquesta mesura d'iniciar l'expropiació forçosa de l'usdefruit sobre pisos desocupats, sobretot en mans de grans tenidors com són els bancs o grans entitats immobiliàries". Aquesta és una eina contemplada en el Decret Llei 1/2015 de 24 de març de Mesures extraordinàries i urgents per a la mobilització d'habitatges provinents de processos d'execució hipotecària, que permet expropiar l'usdefruit, no la propietat, de pisos que estiguin desocupats a mans dels bancs o entitats financeres. Aquests pisos seran gestionats també per l'Oficina d'habitatge i passaran al mercat de lloguer a un preu assequible "sobretot per a famílies que no poden fer front al pagament d'un lloguer a preu de mercat".
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00