Notícies

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Detall de la notícia

La unitat mòbil del Banc de Sang visita la ciutat dijous en un moment de reserves molt baixes

17/10/2018
Només un 7% de la població catalana té el grup sanguini 0- Només un 7% de la població catalana té el grup sanguini 0-

La campanya de donació de sang de la plaça del Mercat vol contribuir a doblar les donacions de 0 negatiu durant aquesta setmana

Aquest dijous, 18 d'octubre, es fa una nova campanya de donació de sang a Vilanova i la Geltrú. La unitat mòbil del banc de sang i de teixits s'instal·larà a la plaça de Soler i Carbonell, davant del Mercat del Centre, de 10 a 14 h i de 17 a 21 h.
El Banc de Sang arriba a la nostra ciutat, habitualment solidària pel que fa a les donacions, en un moment en que necessita doblar les donacions del grup sanguini 0 negatiu durant aquesta setmana.
Les pluges dels darrers dies i un seguit de caps de setmana llargs han fet que les reserves de sang, especialment del grup 0 negatiu, estiguin en un nivell baix.
Aquesta sang es pot transfondre a qualsevol receptor, sigui quin sigui el seu grup, i es fa servir molt en cas d'emergència, quan no hi ha temps per comprovar el grup sanguini de l'accidentat.
Malauradament, menys del 7% dels catalans té sang del grup 0 negatiu.
Ara mateix a les neveres del Banc de Sang hi ha unes 200 bosses de sang 0-, quan l'òptim seria que n'hi hagués unes 600. Per això aquesta setmana calen uns 800 donants d'aquest grup, el doble dels necessaris en una setmana normal.
Per remuntar les reserves de 0-, el Banc de Sang ha engegat una campanya informativa als hospitals i està avisant els donants habituals d'aquest grup per informar-los de la situació.

En aquest web es poden consultar els punts més propers on donar sang.
www.donarsang.gencat.cat/ca/vull-donar

Donant universal
Com que la sang del grup 0- la pot rebre qualsevol malalt, sigui quin sigui el seu grup sanguini, a les persones d'aquest grup se les anomena donants universals.
La sang és una característica que s'hereta, igual que el color dels ulls. Des del Banc de Sang es convida totes les persones que siguin 0- a que donin sang i ho facin acompanyades d'un familiar, ja que pot ser que també tingui aquest grup.

Lògicament, totes les persones que vulguin donar sang, siguin del grup sanguini que siguin, seran benvingudes a la unitat mòbil aquest dijous, ja que els reserves de sang en general estan baixes a Catalunya. Recordem que no es pot donar sang en dejú, i que cal portar el DNI.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00