Notícies

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Detall de la notícia

Curs formatiu per als equips de cuina i menjador escolars

17/05/2017
16 escoles participen al projecte ECPAM 16 escoles participen al projecte ECPAM

L'ofereix la Regidoria de Salut Pública com a suport a les cuines del projecte ECPAM

Dins del marc del projecte ECPAM (Escoles amb cuina promotora de l'alimentació mediterrània), la regidoria de Salut Pública manté el compromís d'oferir suport a les cuines i menjadors que en formen part.

Arran de l'estudi de les racions als menjadors escolars que es va presentar durant el curs passat, s'ha fet manifesta la necessitat de revisar criteris a l'hora de servir els àpats del menú escolar.
És per això que s'ha elaborat un material imprès per facilitar aquesta tasca, i s'ha planificat un curs destinat a l'equip de cuina i menjador, on també es repassaran conceptes d'alimentació equilibrada i els criteris utilitzats per a la revisió de menús que es fa des de la Regidoria.

El curs s'estructura en tres sessions: el menjador escolar (menús, racions i altres aspectes que cal tenir en compte); recomanacions bàsiques de seguretat alimentària per al menjador escolar; i al·lèrgies i intoleràncies alimentàries.

El curs s'ha ofert a totes les cuines de les escoles que formen part del projecte ECPAM, i es durà a terme els dies 18 i 25 de maig i 1 de juny. La demanda ha provocat que es programés una segona tanda del curs els dies 24, 30 i 31 de maig.

Actualment formen part del projecte ECPAM 16 de les 17 escoles de Vilanova i la Geltrú. Un dels criteris per formar-ne part és que els menús que s'hi serveixen estiguin revisats per tècnics nutricionistes de la Regidoria de Salut, o que estiguin en el Programa PREME, de revisió de menús escolars de l'ASPCAT, amb uns criteris comuns: cuinats amb oli d'oliva, limitant la presència de carn vermella o derivats carnis i productes precuinats, assegurant la presència de verdura cada dia, i promovent el consum de peix i llegum.

El material que s'ha editat des de la Regidoria de Salut és una “Guia visual orientativa de racions al menjador escolar”. Es tracta d'un recull de fotografies amb les mides de les racions orientatives per grups d'edat, de 3 a 6 anys, i de 7 a 12. Si bé no és gens adequat forçar els infants a menjar per sobre de la seva sensació de gana, sobretot com a estratègia per a la prevenció del sobrepès i l'obesitat, és responsabilitat dels adults oferir-los racions adaptades a l'edat, així com escoltar-los quan expressen la seva sensació de gana i sacietat. A l'hora de servir caldrà tenir present l'acceptació dels plats i el caràcter de cada infant. És important no excedir-se en els plats i tenir una ració de referència.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00