Notícies

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Detall de la notícia

L'Ajuntament està complint un 88% de les mesures previstes al Pla de Xoc per a l'Emergència Social

27/07/2016
La regidora Gisela Vargas ha fet balanç sis mesos després de la posada en marxa     La regidora Gisela Vargas ha fet balanç sis mesos després de la posada en marxa

Mig any després de la presentació del Pla de Xoc, el nivell de compliment de les accions és satisfactori. L'objectiu és posar en marxa les 11 restants d'aquí a finals d'any

El passat mes de gener es presentava el Pla de Xoc per a l'emergència social, un document que recull 90 mesures amb l'objectiu de millorar la qualitat de l'atenció a les persones que més ho necessiten, posant especial atenció en la infància.

Per elaborar el Pla de Xoc es van tenir en compte les aportacions que diverses entitats, professionals del sector i ciutadania van fer durant els tallers participatius. Així, de les 90 accions, la meitat són fruit d'aquest procés participatiu.

La regidora de Serveis Socials, Gisela Vargas, ha fet balanç del nivell de compliment del Pla de Xoc, i ha explicat que, mig any després de la posada en marxa, el grau de compliment es troba al 88%. S'han dut a terme o s'estan aplicant 79 de les 90 mesures proposades. Les 11 restants s'intentaran posar en marxa d'aquí a finals d'any.
Vargas ha recordat que "s'ha fet especial incidència en les accions relacionades amb la vulnerabilitat alimentària, com les beques menjador, o amb l'habitatge". Entre les més destacades, ha recordat que s'han dut a terme 24 auditories energètiques, que han suposat un estalvi mitjà anual a les famílies de 377 euros. "Es tracta d'una mesura que ajuda les famílies a estalviar, i estem treballant amb la Diputació de Barcelona per poder-ne fer més. Hi derivem famílies que presenten un consum energètic elevat i amb problemes per pagar les factures, i efectivament, hem comprovat que el 80 per cent tenen dret al bo social i no ho saben. Algunes tenen contractades potències superiors a les que necessiten. L'auditoria serveix per fer petits canvis físics a la llar i per fer formació a les famílies, i en tots els casos ha suposat un estalvi".

També destaca la posada en marxa del rober solidari fa tres mesos, al qual s'han derivat 105 usuaris de Serveis Socials des del mes d'abril, o el projecte de traslladar el menjador social, que actualment es troba a Can Pahissa, per oferir-lo en millors condicions a La Plataforma de Serveis a les Persones. Un projecte que serà una realitat a finals d'any o principis de 2017.

Un altre dels projectes que s'està desenvolupant és el servei prelaboral de salut mental, que s'està treballant conjuntament amb l'Associació de Familiars i Amics de Malalts Mentals del Garraf (AFAMMG) i amb la Generalitat, "perquè des de l'IMET es pugui canalitzar aquesta demanda, ja que és la millor manera de lluitar contra l'estigma".
La regidora ha destacat les mesures orientades a facilitar l'accés a l'habitatge, com la partida de 80.000 euros destinada a les ajudes al lloguer, ja que actualment hi ha més desnonaments per deutes de lloguer que no pas per deutes hipotecaris.
Pel que fa a la pobresa energètica, Gisela Vargas explica que "hem detectat que no estem gastant tant de la partida destinada als ajuts per pagar els subministraments com en anys anteriors, ja que les companyies, quan reben els informes dels Serveis Socials municipals que demostren que les famílies es troben en situació de vulnerabilitat i no poden pagar, no apliquen el tall".

Podeu consultar el document del balanç del Pla de Xoc aquí

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00