Notícies

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Detall de la notícia

El govern de VNG presenta una proposta de tributs que garanteixen la continuïtat de tots els serveis

28/10/2015
Ahir al vespre a Neàpolis Ahir al vespre a Neàpolis

L'obligatorietat de fer front a una càrrega financera de tres milions d'euros, fa que s'hagin d'apujar un 5% les taxes i un 10% l'IBI

El Govern municipal de Vilanova i la Geltrú ha presentat una proposta de Tributs per l'any 2016, que garanteixen la continuïtat dels serveis que s'ofereixen a la ciutadania i mantenen els beneficis fiscals a les famílies i/o persones que tenen dificultats econòmiques, ja que els barems per acollir-se a les bonificacions i descomptes no es modifiquen.

Si bé la voluntat del Govern municipal és la de donar continuïtat a les polítiques socials dels darrers anys, l'any vinent s'haurà de fer front a un increment de 3 milions d'euros en concepte de càrrega financera, a causa del venciment de les carències dels diferents crèdits. Per tal de fer front a la despesa, i no haver de tocar serveis, es fa necessari incrementar els ingressos, de manera que s'ha presentat una proposta d'increment de taxes i IBI. En el cas de les taxes, hi haurà un increment general del 5%, mentre que l'augment de l'Impost de Béns Immobles se situarà en el 10%.

Per tal d'explicar la proposta de tributs, ahir al vespre es va celebrar a Neàpolis una sessió informativa oberta a tota la ciutadania, presidida per l'Alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, el primer tinent d'Alcaldia i regidor de Comunicació i Participació, Juan Luís Ruiz, i la regidora d'Hisenda i Recursos Humans, Glòria Garcia.

Tal i com va explicar el primer tinent d'Alcaldia, la sessió responia a l'aprovació d'una moció presentada pel grup municipal Som VNG, en la que es demanava iniciar processos participatius en les aprovacions dels pressupostos municipals. "Estem treballant sense aturador per implementar els processos participatius i de Govern Obert, potenciant la pressa real de decisions. No hem tingut el temps suficient de cara al pressupost de 2016, però tenim un any sencer per treballar perquè l'aprovació del pressupost de 2017 compti amb aquests processos participatius " . Ruiz ha explicat que aquesta no és una proposta definitiva, sinó que està oberta a les aportacions dels grups municipals, amb els quals esperen arribar al màxim consens possible, perquè es puguin aprovar en el Ple de dilluns vinent, i així permetre no haver de renunciar a cap servei.

L'alcaldessa de la ciutat, Neus Lloveras, també s'ha referit a aquests processos participatius, dels que espera serveixin perquè tota la ciutadania conegui de primera mà les propostes i pugui participar de la pressa de decisions. Sobre la proposta de tributs per l'any vinent, l'alcaldessa ha explicat que després d'anys d'ajustos s'està treballant amb un pressupost el màxim d'ajustat possible. Per l'alcaldessa, aquest increment suposarà mantenir els serveis. "Creiem que és molt negatiu per la ciutat no aprovar les taxes, perquè es posa en perill el manteniment de serveis que són molt necessaris, com les llars d'infants municipals. Cal que tinguem ben present que si es generen desequilibris pressupostaris ens poden obligar a tancar serveis, que no són competència municipal, i això és justament el que volem evitar" L'alcaldessa ha demanat un esforç de tots els grups municipals per tancar un acord, que representa un benefici per tota la ciutadania.

La regidora d'Hisenda i Recursos Humans, Glòria Garcia, ha explicat que la proposta d'increment ha estat molt estudiada, amb l'objectiu de no carregar més del que és estrictament necessari, i s'ha ratificat en el missatge del govern de no treure cap servei. "Hem de seguir prestant tots els serveis i especialment garantir-los a les famílies més vulnerables. L'increment no els afectarà perquè els protegeix una tarifació social, que fa que mai es quedin al marge i corrin el risc de ser exclosos per un tema econòmic o social".

Glòria Garcia considera que l'increment és assumible i no suposa una càrrega excessiva per la majoria de les llars vilanovines. En aquest sentit, la regidora ha posat exemples de que pot suposar l'augment de les taxes, que se situa al voltant dels 60 euros l'any de mitjana.

La regidora també ha anunciat que des del govern municipal s'impulsaran i es donarà continuïtat a diferents accions d'estalvi i contenció de la despesa. "Continuarem avançant en la implantació de mesures d'eficiència energètica i d'estalvi econòmic a la ciutat i ajustarem les despeses dels serveis. Paral·lelament seguirem treballant per incrementar les aportacions econòmiques provinents d'altres administracions"

Glòria Garcia ha recordat que existeix un catàleg de bonificacions i ajuts destinades a totes les llars vilanovines, com la rebaixa del 5% del l'IBI en cas de pagament avançat al gener o del 50% en el mateix impost, si l'habitatge es destina a la borsa de lloguer social. Altres bonificacions de les quals tothom es pot beneficiar és una rebaixa de fins al 40% en la taxa de la brossa, per les persones que facin un ús regular del Punt Net. En aquest cas concret, actualment ja es beneficien d'aquests descomptes, gairebé 5.000 particulars i més de 1.100 empreses.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00