Notícies

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Detall de la notícia

Francesc Xavier Puig Rovira rep la Medalla de la Ciutat de Vilanova i la Geltrú

16/12/2014

L'acte de lliurament es va fer a la Biblioteca Víctor Balaguer

L'historiador vilanoví, Francesc Xavier Puig Rovira, va rebre, ahir al vespre, la Medalla de la ciutat de mans de l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras. L'acte va tenir lloc a la Biblioteca víctor Balaguer que es va omplir de públic. La concessió de la Medalla de la Ciutat a Puig Rovira es va aprovar al Ple municipal del 6 d'octubre d'enguany per tal de reconèixer la seva dilatada trajectòria cívica, cultural i social.

El periodista vilanoví Francesc Escribano va ser l'encarregat d'introduir la cerimònia, assegurant que es tractava d'un acte "de justícia o agraïment. El mèrits de Francesc Xavier Puig Rovira son més que sobrats. Ha dedicat molta part del seu temps i del seu talent a la ciutat, amb un profunda curiositat per la història i passió per escriure." Escribano va mostrar la seva sorpresa per haver estar escollit per Puig Rovira per tal de fer el parlament inicial. "Em va demanar que fos crític perquè no volia un panegíric. Lamento no ser gens crític avui. Avui toca parlar de la seva personalitat i del rigor i l'exigència al que sempre s'ha sotmès". Escribano va destacar la seva faceta com a ensenyant i gestor a l'Escola Industrial i de la Universitat Politècnica; el seu treball seriós i sistemàtic, el seu ampli i valuós llegat, i sobretot els treballs fets entorn la història de Vilanova i la Geltrú. Finalment Francesc Escribano va explicar a l'auditori que quan va preguntar a Puig Rovira de quina tasca se sentia més orgullós, aquest li va respondre que "de la feina feta com a regidor d'Ensenyament de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú entre 1960 i 1966 per tal de crear un institut de secundària a la ciutat i que el 1969 acabaria esdevenint l'Institut Manuel de Cabanyes. Curiosament Puig Rovira no ha trepitjat mai aquest centre, ni mai ha estat convidat. Fora bo que ara es solucionés aquesta mancança".

El lliurament de la Medalla de la Ciutat també va comptar amb la presència i les intervencions de representants de les diferents formacions polítiques del consistori com Marijó Riba, de CiU; Joan Martorell, del PSC, i Carmen Rodríguez; del PP. Va excusar la seva presència el representant d'ICV per motius d'agenda, tot comunicant a l'alcaldessa el seu suport a l'acte. Abans de fer el lliurament de la Medalla de la Ciutat, Neus Lloveras va destacar de Puig Rovira "la seva gran capacitat de treball, la seva erudició, la inquietud pel coneixement i per la divulgació del mateix, el seu compromís per la ciutat i per les persones, i sobretot per la seva generositat".

Finalment, Francesc Xavier Puig Rovira va intervenir advertint que havia preparat un discurs de vint-i-dues pàgines i que, per recomanacions d'amics i família, havia reduït notablement per l'ocasió. Tot i això, Puig Rovira va editar aquest discurs íntegre en paper per a qui volgués el pogués llegir. En el seu parlament Puig Rovira va afirmar tenir inquietuds socials, culturals i polítiques i haver trobat un entorn en l'humanisme cristià i la social democràcia. "He procurat, des de jove, actuar motivat sobretot pel servei públic, per l'interès general, o el bé comú, per respecte als ciutadans, per la voluntat de prestar un servei a la comunitat, que tendeixi al seu desenvolupament col·lectiu." 

L'acte es va cloure amb El Quartet Rivicord, que està format per Marcel Corbella, Núria Giralt, Maria Ausejo i Cristina Ausejo, quatre alumnes de violí del professor Daniel Gil del conservatori de Vilanova i la Geltrú. Les obres interpretades fores el Largo del Concert per 4 violins en Sol major de Telemann i el Concert per 4 violins en Re major de Telemann.© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00