Notícies

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Detall de la notícia

El Ple ordinari del mes de març aprova el canvi d'usos de la Sínia de les Vaques

04/03/2013
 Imatge del ple ordinari del mes de març   Imatge del ple ordinari del mes de març

A la sessió es va aprovar per unanimitat una moció de suport a la candidatura de la ciutat per acollir la Facultat de Nàutica

El Ple ordinari del mes de març a l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha aprovat inicialment, amb els vots a favor de CiU, PP, CUP i ICV i l'abstenció del PSC, la modificació puntual del Pla General d'Ordenació de Vilanova i la Geltrú a l'àmbit de la Sínia de les Vaques. El punt va estar introduït per la intervenció del president de l'Associació de Veïns del barri de Mar, Luís Luengo, que va explicar que el polígon es troba a una "zona molt urbana. Sempre ens va semblar un error. S'hauria pogut fer a qualsevol altre indret de la vila. A hores d'ara aquest polígon és un fracàs. El govern ens ha tingut molt en compte ja que no volem que allò sigui un polígon industrial, ni que es desenvolupin activitats que degradin la zona."

El regidor d'urbanisme de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Joan Giribet, ha explicat que aquest punt forma part de la política del govern "d'activar econòmicament els barris de la ciutat. Es molt complicat reactivar subvencions i haurem de trobar altres fórmules. Amb la remodelació del pas sota la via del carrer de la Llibertat s'impulsa un procés de transformació del barri de Mar que es veu refermada per la construcció de la rambla del Far per l'anterior govern. El polígon de la Sínia de les Vaques estava lligat amb activitats relacionades amb el port i l'activitat portuària. A hores d'ara només hi ha quatre naus, de quaranta, amb activitat. La reforma desvincula la zona de l'activitat portuària i permet el comerç i les oficines de serveis, així com l'ús hoteler, la restauració, el comercial petit a excepció d'alimentari, les oficines i serveis, l'educatiu, l'esportiu, socio-cultural i l'estacionament."
Per la regidora d'ICV, Iolanda Sánchez, la Sínia de les Vaques és un "punt estratègic de la nostra ciutat. Recordant antecedents, entenem que tot plegat evoluciona. Durant els any vuitanta això tenia sentit, però accions com el Pla Especial del Port l'han deixat molt en crisi. Calia fer un replanteig i treure la restricció de l'ús portuari. Calia obrir a l'ús hoteler, al comerç i a l'estacionament. Creiem que s'ha limitat l'ús comercial degudament per tal de no perjudicar el comerç de proximitat del barri. Creiem que és una bona solució pel barri, però també ho és per a la ciutat. Creiem que des d'ICV hem treballat d'una manera propositiva i que hi ha hagut una bona entesa amb el govern que ha escoltat les nostres propostes."

Des de la CUP, el regidor Raimon Ràfols va afirmar que "és una modificació necessària. Hem procurat, en tot cas, que aquesta obertura d'usos no perjudiqués el barri, Tot i això si que cal observar que aquest tipus de procés fos més ràpid i no es dilatés tant en el temps."

Santi Rodríguez, com a regidor del PP, ha volgut matisar que "coincidim en que les coses haurien d'anar més ràpides però discrepem en el fons. Fa setze anys que estem parlant d'això. Des de llavors ençà el PP ha vingut dient que aquest polígon era un error. Ens varem quedar sols en aquest posicionament. El que per alguns es l'evolució de l'urbanisme, per nosaltres és la correcció d'un error greu."

Finalment, el regidor del PSC, Gerard Llobet, ha explicat la posició del seu grup dient que "aquest és un tema de present i de futur i per això cal fer també reflexions entorn la resta de polígons de la ciutat. Per això és tant important que s'accelerin els treballs per a la redacció del nou Pla General. Ens genera dubtes el tema de la restauració, ja molt present a la façana marítima, També ens generen contradiccions el tema comercial donat que es vol potenciar l'eix del carrer de la Llibertat, i a l'altra punta del barri, a la Sínia de les Vaques, també es vol fer el mateix. També tenim dubtes sobre l'aparcament, i finalment creiem que ha d'haver un debat més profund sobre el port."

El ple també ha aprovat definitivament el projecte "El Far, Centre d'interpretació i Acollida Turística" per un import pròxim als 300.000 euros i que estarà finançat completament per altres administracions. Amb aquest projecte el Far acollirà l'Oficina de Turisme, el Museu del Mar, l'Espai Víctor Rojas i el Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués. Aquest punt s'ha aprovat amb els vots a favor de CiU, PSC, PP i ICV i l'abstenció de la CUP. També s'ha aprovat inicialment el Pla Local de l'Habitatge 2013 – 2018 també amb els vots a favor de CiU, PSC, PP, ICV i l'abstenció de la CUP.

L'apartat de mocions es va obrir amb la moció de CiU de suport a la candidatura de Vilanova i la Geltrú per acollir la Facultat de Nàutica que va ser aprovada per unanimitat. L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, va argumentar que la vinguda de la Facultat de Nàutica a la ciutat "ajudaria a dinamitzar econòmicament la ciutat i al desenvolupament dels Clúster Nàutic. Estem convençuts que és la millor opció per la facultat tant econòmicament com acadèmica. Els actius que tenim a la ciutat entorn el món del mar faria que l'ambient fos el millor. També cal contemplar la vertebració del territori i la importància de les ciutats mitjanes de Catalunya."

També cal destacar l'aprovació de la moció del PSC i altres grups de suport a la llibertat dels presos polítics sahrauís i per a la protecció dels drets humans en el Sàhara Occidental amb els vots favorables de tots els grups. També per unanimitat és va aprovar la moció del PSC de suport a la campanya "Garraf: Peatge Just", per un sistema de peatges just i la millora de la mobilitat a la comarca del Garraf. La moció de CiU per reclamar a l'Estat Espanyol que no centrifugui el seu dèficit a Catalunya també va ser aprovada però amb votació separada dels seus punts. Així mateix la moció del PSC reclamant el pagament immediat dels deutes acumulats per la Generalitat de Catalunya al tercer sector i a les administracions locals en matèria de serveis socials i atenció a la dependència; i la Moció de CIU en relació amb la commemoració del Dia Internacional de les Dones es van aprovar per unanimitat. Finalment s'ha debatut les tres mocions de la CUP sobre els terrenys al voltant del Padruell; perquè l'Ajuntament avanci els diners de les beques de menjador a les AMPAs, i per a l'estudi de la municipalització dels serveis públics externalitzats de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. La primera es va aprovar amb els vots a favor de CiU, PSC, CUP i ICV i el vot en contra del PP; la segona per unanimitat i la tercera amb els vots a favor de CiU, PSC, CUP i ICV i l'abstenció del PP.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00