Notícies

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Detall de la notícia

S'aprova el Pla de Mesures per al foment del civisme i la convivència de Vilanova i la Geltrú

01/08/2017
La regidora ha presentat el Pla a la premsa La regidora ha presentat el Pla a la premsa

El Ple ordinari del mes de juliol aprova una eina que ha de servir per avançar cap a una ciutat on prevalguin la convivència i el respecte

El Ple de l'Ajuntament ha aprovat el Pla de Mesures per al Foment del Civisme i la Convivència a Vilanova i la Geltrú, amb l'objectiu de dotar la ciutat d'un marc de relació que, a més dels drets de la ciutadania, incorpori els deures que exigeixen una relació de respecte amb la comunitat.

La regidora de Convivència i Equitat, Teresa Llorens, explica que el Pla ofereix a la ciutadania i a la institució municipal una eina per seguir millorant i treballant en el civisme i la convivència, "és un element que afavoreix la cohesió social i que ha de reforçar el sentiment de pertinença a la comunitat".
El Pla estableix uns valors cívics generadors de convivència i de pertinença, com la corresponsabilitat, la tolerància, l'amabilitat, la solidaritat o el voluntariat.
D'aquesta manera s'avançarà en el compromís amb el bé en comú, el civisme i la convivència en positiu, i el compliment de les normes, ordenances i lleis.
Llorens recordava en roda de premsa que "aquest treball d'incidir en els valors no es fa només amb una ordenança de civisme i una Pla, sinó treballant conjuntament tots els grups polítics i la ciutadania".

Aquest Pla ha sorgit de la participació, del treball i del consens entre la ciutadania, les entitats i l'Ajuntament de la ciutat. Més de 250 persones han participat en la seva confecció. I és per això que la regidora ha volgut agrair-los aquest posicionament de respecte i de generositat, ja que són molts els ciutadans i ciutadanes que han pres consciència d'allò que és públic, s'han compromès amb el bé comú, i han apostat per respectar l'espai públic i fer un ús adequat i eficient dels recursos.

El Pla conté dos grans eixos: la prevenció i la sensibilització; i la gestió dels conflictes, sanció i reparació.

Pel que fa a la formació i sensibilització, es donarà continuïtat als més de 20 tallers dirigits a totes les franges d'edat, i als més de 25 serveis municipals que tenen una incidència directe en el tema del civisme, com la formació sobre la tinença responsable d'animals, el Pati Obert, l'educació viària que fa la policia municipal, o la proposta de murs per pintar del Project G.
També s'han posat en marxa el Servei d'Agents de Civisme, que fan tasques de sensibilització i d'intervenció en diferents barris de la ciutat per minimitzar i reconduir les situacions problemàtiques pel que fa a l'oci i el descans; així com la campanya "Viure! Vilanova! és fàcil", que aborda actituds incíviques per mostrar que la ciutat és de totes i tots.

Pel que fa a la gestió dels conflictes, es promou l'actitud de prendre consciència de les molèsties ocasionades i d'assumir les conseqüències dels actes.

És per això que el Pla promou la cultura del diàleg, potencia les mesures alternatives i educatives per davant de les sancions econòmiques, i millora el sistema sancionador en cas que no hi hagi altres solucions.

Finalment, el Pla preveu una comissió de seguiment i uns grups de treball amb tots els agents implicats, que servirà d'espai de reflexió constant sobre el civisme i la convivència, d'impulsor d'accions de prevenció i gestions, i de valoració i avaluació constant del Pla i de les accions i serveis que hi tenen cabuda.

Podeu consultar el Pla en aquest enllaç

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00