Notícies

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Detall de la notícia

El Ple aprova demanar l'ampliació de l'excepcionalitat dels horaris comercials

06/03/2018
Ple municipal del mes de març    Ple municipal del mes de març

La petició és per a tot l'any i inclou la zona de baix-a-mar, la ronda d'Europa i la zona de polígons a l'est de la ciutat

 El Ple municipal va aprovar ahir sol·licitar a la Direcció General de Comerç de la Generalitat l'ampliació de la zona d'excepcionalitat horària comercial de Vilanova i la Geltrú com a municipi turístic. Aquesta modificació proposa que els establiments situats a baix-a- mar i a la zona est de la ciutat, al voltant de la ronda d'Europa puguin obrir els dies festius, tot l'any.

El regidor de Promoció Econòmica, Juan Luís Ruiz, va explicar que tant el Pla de Màrqueting Turístic com un estudi sobre el comerç a la ciutat assenyalen que una de les debilitats de l'oferta comercial de la ciutat són els horaris d'obertura actuals, "ens hem d'adaptar als usos turístics, aquí és on nosaltres ara no som competitius". Ruiz també va exposar els suports que ha tingut la proposta, "el comerç de mar vol obrir, reclama poder obrir perquè hi ha un potencial". El regidor va vincular la proposta amb la voluntat de desestacionalitzar l'oferta turística, aturar la fuga de compradors a altres municipis els dies festius i de reforç de la capitalitat comercial.

La regidora no adscrita, Ariadna Llorens, va criticar la proposta de modificació dels horaris considerant que "la regulació de l'horari no pot ser modificada per la petició d'un promotor privat, exigint a la ciutat que s'adapti", en referència al promotor d'un parc comercial al sector de la Masia en Barreres, inclòs en la nova proposta d'excepcionalitat horària. Per Llorens la modificació "traurà força al comerç de proximitat, eclipsant el centre. Aquest no és el model econòmic que volem per la ciutat".

Carmen Reina, regidora no adscrita, va valorar positivament la proposta, "no és més perillós, és més còmode, hi ha millor servei al consumidor, es pot conciliar millor". La regidora va destacar la possibilitat de creació de nous llocs de treball que la implantació d'un parc comercial suposarà, a més d'atraure turisme.

El representant del PP, Carlos Remacha, va qualificar la modificació com "una eina molt útil, que pot ajudar a revitalitzar un sector a la nostra ciutat com és el comercial". Remacha també va parlar de la creació de llocs de treball i de l'atracció turística, per "recuperar la capitalitat de Vilanova i la Geltrú". El regidor del PP però va criticar els tempos del debat sobre aquest tema.

Deborah Zimmerman, de Som VNG, es va mostrar molt crítica amb la proposta, "l'ampliació d'horaris no és una cosa que els veïns i els establiments necessitin". La regidora es va mostrar partidària de "promocionar el consum sostenible, no el consumisme. Creiem que un canvi d'aquestes característiques necessita més debat i consens". Som VNG també va ser crítica amb les millores a realitzar al barri del Tacó, al costat de Masia en Barreres, perquè "si tinguessin la intenció de revitalitzar-lo, ja haurien buscat els ajuts necessaris".

El regidor de Ciutadans, Francis Álvarez, es va mostrar contrari al fet que l'excepcionalitat turística no inclogui tota la ciutat, "a Vilanova es diu molt que es posen molts impediments per treballar". Per Álvarez "No s'acabarà amb el comerç local pels horaris, serà per altres qüestions". El representant de Ciutadans considera que el problema dels comerços de Vilanova és "no deixar de treballar".

Per part d'Esquerra Republicana de Catalunya, Jordi Medina va ser molt crític amb la manca d'informació sobre el projecte, "ens assabentem fa pocs dies que el govern fa més de mig any que està preparant el desenvolupament d'un parc comercial a Masia en Barreres". Medina va reclamar més diàleg i debat, "la gent necessita ser escoltada" va dir, i va retreure que el govern parlés d'una iniciativa privada "com si fos el seu projecte polític".

Montse Maronda, regidora de la CUP, va dir al govern que "construir un parc comercial és carregar-se el model comercial del qual tant han presumit". La regidora creu que la modificació d'horaris provocarà "una competència deslleial. Aquesta ampliació no és una demanda general, és una condició del promotor del projecte. No és una demanda de la ciutat". Maronda també va fer referència al barri del tacó, dient que "han volgut comprar amb falses promeses els veïns del barri".

La proposta d'ampliació d'horaris va ser aprovada amb els vots a favor dels regidors i regidores del govern, Partit Popular, Ciutadans i la regidora no adscrita Carmen Reina. Esquerra Republicana de Catalunya es va abstenir i La CUP i SomVNG i els regidors no adscrits David Montes i Ariadna Llorens van votar en contra.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00