Notícies

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Detall de la notícia

El Govern municipal afirma que l'interior d'illa del passeig del Carme es converteix en un problema de ciutat

21/11/2017

Després que el Ple no aprovés, per una majoria suficient la modificació del PGOUM, el regidor d'Urbanisme ha anunciat la creació d'una comissió d'investigació per determinar responsabilitats polítiques en relació a la qüestió

El Govern municipal de Vilanova i la Geltrú ha lamentat que el Ple ordinari de novembre no aprovés, amb la majoria necessària, la modificació del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOUM) en relació a l'interior d'Illa del passeig del Carme. Una decisió que, ha argumentat l'alcaldessa de la ciutat Neus Lloveras, comporta “haver perdut l'oportunitat de solucionar un greu problema que tenim a la ciutat i que tindrà uns efectes molt negatius en els propers anys”. En aquest sentit també s'ha expressat el regidor d'Urbanisme, Habitatge i Medi Ambient de l'Ajuntament de VNG, Gerard Llobet, qui ha afirmat que aquest indret “ha deixat de ser un expedient urbanístic per convertir-se en un problema per a tota la ciutat ja que en uns anys tots haurem de fer front a una quantia econòmica de milions d'euros”.

Gerard Llobet ha explicat en compareixença davant dels mitjans de comunicació que la proposta que el Govern va sotmetre a aprovació del Ple “donava complimenta a la sentència del TSJ del 2004 mantenint la superfície i incrementant la zona verda” i a la vegada deixava sense efecte definitivament l'opció de l'expropiació per una quantia econòmica de milions d'euros, aturant el procediment d'apreuament que es podria iniciar davant del Jurat d'expropiació per qui n'ostena la propietat, l'empresa Ninglée. El regidor d'Urbanisme ha destacat que la proposta presentada al Consistori comportava una visió de planificació del conjunt, “preveient accessos i serveis més enllà dels límits del pati d'illa de la finca objecte de litigi i que comportava canviar el sistema d'actuació de l'expropiació a la reparcel·lació”. D'aquesta manera, ha afegit el regidor Llobet “es garantia l'ordenació de la totalitat de l'interior d'illa preservant o fins i tot incrementant la zona destinada a espai verd públic, en cap cas s'afectava zona arbrada”. En no prosperar la modificació del PGOUM, ha continuat explicant el regidor Llobet, “acabarem tenint un espai municipal al qual no hi podrem accedir perquè l'Ajuntament no hi té cap accés i que obligarà a noves expropiacions per poder obtenir la zona verda contigua i els accessos”. En relació als drets urbanístics contemplats a la proposta del Govern, Gerard Llobet ha explicat que “eren drets d'aprofitament iguals als que hi ha al passeig del Carme amb usos hotelers i residencials”.

Comissió d'Investigació
El Govern municipal també ha decidit crear una Comissió d'Investigació per determinar responsabilitats polítiques passades i presents en relació a les decisions que cada grup ha pres en aquesta qüestió i a les conseqüències que tindrà per a les finances públiques en els propers anys. En aquest sentit el regidor Gerard Llobet s'ha mostrat molt crític amb els grups del Consistori i ha “lamentat l'actitud de l'oposició posant per davant els interessos partidistes dels interessos de ciutat”.


Antecedents
L'Interior d'Illa del passeig del Carme és un espai conformat pels patis posteriors de les cases dels passeig del Carme. El PGOU de l'any 1981 va preveure que aquest espai fos zona verda pública. L'any 2001, amb la revisió del Pla, no es va arribar a cap acord per incorporar-lo al PERI Pirelli. L'any 2007 es va intentar traspassar l'edificabilitat entre les propietats però, amb la sentència del TSJ de 2004, la propietat va demanar aleshores executar la sentència, moment en què el tribunal va qualificar la finca objecte de litigi com interior d'illa destina a verd públic i sistema d'expropiació clau F. Posteriorment es van intentar vàries propostes d'ordenació per qualificar un àmbit i compensar la propietat, arribant a un acord amb l'empresa Ninglée l'any 2013 que tampoc va prosperar en sessió plenària i oferint-se de nou, alternatives per permutar els drets en altres espais i altres propostes que no han comptat amb el suport de la propietat per les expectatives que hi tenen dipositades.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00