Notícies

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Detall de la notícia

Creix la demanda d'utilització dels equipaments cívics de VNG

21/03/2017
Neus Lloveras i Juan Luís Ruiz Neus Lloveras i Juan Luís Ruiz

Augmenta l'activitat per part de les entitats socials, organismes i institucions

Els equipaments cívics de la ciutat, que inclouen la Xarxa de Centres Cívics Municipals i el Casal Municipal de la Gent Gran, acullen actualment 109 entitats sense ànim de lucre de diferents àmbits i, segons les dades de participació del 2016, s'hi han realitzat prop de 700 cursos amb més de 6.500 inscripcions, més de 500 cessions d'espai puntuals, 29 exposicions i més de 100 xerrades i activitats puntuals.

Aquestes són algunes de les dades recollides durant l'any 2016, que inclouen les activitats organitzades per les entitats, el nombre de participants als diferents cursos, tallers i serveis i també el grau de satisfacció dels usuaris i usuàries dels equipaments cívics. El regidor de Participació Ciutadana, Juan Luís Ruiz, ha volgut "felicitar-nos un any més per l'excel·lent salut de la xarxa d'equipaments, perquè la ciutadania els utilitza cada vegada més, és un fet destacat i és una raó de ser, són espais d'utilització, de convivència i equipaments de barri".

Els darrers anys ha anat creixent el nombre d'entitats que organitzen activitats en els equipaments cívics i cal destacar especialment l'augment de demandes d'entitats de caràcter social per dur a terme projectes en els centres cívics. Ruiz valora molt positivament les dades "perquè és molt important per nosaltres, perquè això vol dir que són centres de referència per a moltes entitats i institucions a l'hora de planificar les seves activitats i per tant es consideren centres de referència, de cohesió social".

Alguns exemples són el servei de Cafè Caliu que ofereix esmorzars solidaris a persones sense recursos, la Bufanda de la Iaia de l'Associació Amics de la Gent Gran, el Banc de perruques, servei de limfedema i biblioteca de l'Associació Marinada, entitats de suport diverses en el camp de la salut com Aslaga que treballa amb persones laringectomitzades, l'espai d'oci per a persones amb discapacitat de Vilanova Actua, i diferents activitats organitzades per entitats que treballen específicament la salut mental.

A més, ja són diversos els organismes i institucions que fan ús dels equipaments cívics per dur a terme projectes diversos. L'IMET realitza en els centres cívics diferents cursos de formació tant per a joves com a persones en situació d'atur, TEGAR realitza activitats adreçades a les escoles, l'Hospital de Dia de Sant Joan de Déu porta a terme diferents projectes relacionats amb salut mental, es realitzen també tallers d'educació alimentària i nutricional per a escoles del Departament de Salut i cursos i tallers de l'Economat i Creu Roja, entre d'altres.

Cal destacar la ubicació d'un projecte de recerca biomèdica de Banc de Sang i Teixits de Catalunya amb la participació de voluntaris i voluntàries en un estudi dels factors genètics i ambientals que condueixen a l'aparició de malalties cròniques.


Balanç 2016 centres civics 2El fet que els equipaments cívics esdevinguin seu d'aquest tipus d'activitat de caràcter social, tant les organitzades per entitats com per organismes i institucions, es valora molt positivament i dóna sentit al caràcter públic, social i generador de cohesió social que han de tenir aquests equipaments. El regidor de Participació ciutadana creu que "es constata la bona salut que té la nostra ciutat pel que fa al teixit associatiu" i que l'existència de múltiples i diverses activitats i projectes "no deixen de ser un exemple de convivència, hi ha relació entre elles, s'han de posar d'acord en moltes coses i això fa que hi hagi una interrelació".


Cal destacar que les diferents entitats i projectes que es porten a terme en els equipaments cívics conviuen en espais compartits, tant despatxos com sales i infraestructura en general, i són un exemple de convivència que en alguns casos genera interrelacions que van més enllà de l'ús de l'espai, com un curs de gimnàstica que es paga amb aliments que van al projecte d'esmorzars solidaris.

Totes aquestes activitats es realitzen durant tota la setmana, des de primera hora fins al vespre, de dilluns a diumenge, ja que la Xarxa de Centres Cívics ofereix la possibilitat de cessió de claus fora de l'horari d'atenció al públic.

Respecte al nivell de satisfacció dels usuaris i usuàries que fan ús d'aquests espais, s'han recollit 389 enquestes que valoren diferents aspectes. Majoritàriament l'ús dels equipaments té caràcter setmanal, generalment relacionada amb algun curs o taller i el criteri per decidir la tria d'un centre o un altre està força igualat entre la proximitat (46%) i la proposta d'activitats (42%). Aquesta dada referma la idea que els equipaments cívics esdevenen, cada vegada més, equipaments de ciutat ubicats en els diferents barris. En el cas del Casal Municipal de Gent Gran, l'ús és diari en quasi el 75% dels enquestats/ades, ja que hi ha un espai de joc i lectura i és també espai de trobada de gent gran de la ciutat.

La comfortabilitat (climatització, il·luminació, mobiliari...) es valora positivament en més d'un 95% amb algunes propostes de millora en la sonoritat d'algunes sales.
La programació es valora com a molt interessant en un 89% i el boca-orella és el mitjà més utilitzat per assabentar-se de les activitats (42%) seguit del llibret trimestral (36%).
El 47% dels enquestats/ades són membres d'alguna entitat.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00