Notícies

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Detall de la notícia

La ciutadania valora amb bona nota la mobilitat a Vilanova i la Geltrú

15/07/2014
   L'enquesta ajudarà a definir els conceptes del futur pla de mobilitat de la ciutat L'enquesta ajudarà a definir els conceptes del futur pla de mobilitat de la ciutat

Es presenten els resultats de l'enquesta encarregada per la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha donat a conèixer els resultats de l'enquesta que s'ha dut a terme per a complementar els treballs de diagnosi del Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible.

L'enquesta ha estat realitzada telefònicament sobre una població de mil persones, a les quals se'ls demanava que puntuessin de l'1 al 10 els diferents models i formes de desplaçament, i donessin el seu parer sobre diverses mesures relacionades amb la mobilitat.

Per la Regidora de Serveis Viaris i Mobilitat, Glòria Garcia, aquesta enquesta permet disposar de més eines per planificar com ha de ser la mobilitat a la ciutat de Vilanova i la Geltrú. "Per nosaltres és molt positiu tenir una nova eina per planificar i establir el model urbanístic què millor s'adapti a les necessitats del conjunt de la ciutadania. Aquesta enquesta, juntament amb les dades que ens ha de proporcionar la Jornada participativa del 14 de juny, així com les aportacions que estem rebent al bloc, ens proporcionaran una visió molt més àmplia. Tot junt farà què, després de l'estiu, quan fem el retorn del procés participatiu, tinguem el màxim de dades per configurar la mobilitat a la ciutat".

Segons les dades de l'enquesta elaborada per la Diputació, la ciutadania valora amb bona tots els aspectes referents a la mobilitat a Vilanova i la Geltrú. Així el grau de satisfacció sobre els actuals models de transport no motoritzats ( a peu i en bicicleta) és de 8,8 punts per als desplaçaments a peu i de 8,3 per als desplaçaments en bicicleta. Pel que fa als transports públics no guiats (bus urbà, altres bus urbà, bus interurbà i taxi) obtenen valoracions semblants amb una mitjana de 7,5 en les 4 línies de l'autobús urbà, de 6,9 pels autobusos escolars o d'empresa, de 6,9 pel bus interurbà i de 7 punts pels taxis.

Sobre els models de transport públic guiat (Renfe rodalies i Renfe regional) el grau de satisfacció dels enquestats dóna una mitjana de 6,6 punts pel servei de rodalies i de 7 pel servei de ferrocarrils regional o mitja distància. En aquest apartat el nombre de vots no satisfactoris és del 15% en el cas de rodalies, el més elevat de tots els mitjans de transport segons dades de l'enquesta.

En quan als modes de transport privat s'emporten mitjanes de satisfacció molt semblants, 7,2 punts per als conductors de turismes, 7,4 punts pels qui es desplacen en cotxe sense ser conductors, i de 7,9 pels usuaris de motocicletes.

Des de les dades també es desprèn que els modes més ben valorats són els desplaçaments a peu, seguits de la bicicleta i la motocicleta, mentre que les opinions negatives es concreten en els desplaçaments en tren de rodalies, seguit pels desplaçaments amb bus interurbà.

L'enquesta també demanava les preferències dels residents a Vilanova i la Geltrú a l'hora d'utilitzar o no els diferents models de transport en els seus desplaçaments. En el cas de la bicicleta un 25% dels enquestats diuen que no l'utilitzen perquè no en tenen, el 20% responen que és per motius relacionats amb la seva condició física, el 15% perquè prefereix altres tipus de transport, el 12% perquè no sap anar-hi i el restant per motius com la sensació d'inseguretat, por al robatori o incomoditat.

Entre els que utilitzen el transports públic, el 22% ho considera l'alternativa econòmica més avantatjosa, el 14% una opció pràctica, fàcil i còmode, el 9% perquè els garanteix un desplaçament segur i tranquil, el 9% perquè el consideren més ràpid i la resta per no tenir vehicle privat, consciència ecològica o perquè no li agrada conduir. En canvi entre els motius contraris a la utilització del transport públic, el 44% dels enquestats opinen que no el necessiten, l'11% que prefereixen utilitzar el transport privat, i la resta diu que no els utilitza per ser lents, qüestions de freqüència i horaris, cost econòmic i incomoditat.

Els motius que donen els enquestats en l'ús del vehicle privat són la comoditat respecte el transport públic, en un 18%. El 14% indica que és més ràpid, el 13% diu que el prefereix respecte el transport públic, seguit dels que al·leguen motius d'horari i combinacions o pel fet que sigui una oferta que no satisfà les seves necessitats.
Vilanova i la Geltrú - panoràmica
En l'enquesta de la Diputació es var fer preguntes per valorar aspectes de mobilitat per cada model de transport. Els conceptes que obtenen més bona puntuació són el servei de transport urbà i interurbà, la seguretat viaria percebuda en els seus desplaçaments urbans o la zona de pacificació del centre de la ciutat. La facilitat dels residents de disposar d'aparcament al seu barri és l'aspecte que genera més descontent entre els enquestats, seguit de l'espai per a la circulació i aparcament de bicicletes, i els espais destinats als vianants.

Finalment se'ls va demanar que expressessin la seva opinió sobre diferents mesures relacionades amb la mobilitat. Així, les menys valorades pels enquestats feien referència al desacord en la creació de noves zones blaves, la restricció de l'accés a la façana marítima en vehicle privat i la reducció de l'espai d'aparcament al centre de la ciutat. En canvi es valora molt positivament el manteniment dels descomptes socials, la instal·lació de marquesines i pantalles d'informació dinàmica per al bus urbà, la comprà d'autobusos menys contaminants o donar tractament especials als residents, per tal que puguin aparcar al seu barri.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00