Notícies

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Detall de la notícia

El Defensor de la Ciutadania de VNG demana que les entitats financeres alliberin els habitatges buits

08/04/2013
  Moment del Ple Extraordinari del Defensor de la Ciutadania Moment del Ple Extraordinari del Defensor de la Ciutadania

Josep Ibars ha presentat la Memòria del 2012 amb un fort accent de reivindicació social en el transcurs d’un Ple Extraordinari

Josep Ibars, Defensor de la Ciutadania de Vilanova i la Geltrú , ha presentat la Memòria de 2012 en el transcurs d'un Ple Extraordinari fet a l'Ajuntament aquesta tarda. Ha obert el torn d'intervencions l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, que ha destacat que la figura del Defensor "garanteix a la ciutadania el dret a una bona administració. En Josep Ibars ho ha aconseguit de manera extraordinària i ha anat més enllà com per exemple involucrant-se al Fòrum de Síndics. Agraïm la relació cordial i fluida que el Defensor manté amb l'Ajuntament, i la que manté amb la societat civil. El 2012 hi ha hagut 66 expedients oberts i se'ns plantegen diversos reptes i qüestions a millorar. No entenem la memòria del Defensor com una crítica sinó com una proposta amb l'objectiu de millorar el tracte amb la ciutadania. Estem molt satisfets amb la memòria i amb la tasca del Defensor".

Per la seva banda en el seu parlament, Josep Ibars ha senyalat que la memòria presentada contempla les accions des del 5 de juny al 31 de desembre de 2012. "Durant aquest temps, des de l'Oficina del Defensor hem fet un ampli torn de trobades amb partits polítics, entitats, associacions de veïns i cossos de seguretat. Hi ha hagut situacions i moments difícils. Hi havia una manca d'activitat de l'administració respecte a les queixes ciutadanes. Tot això ha canviat en els darrers mesos i hem obert portes i nous ponts de diàleg que han donat millors resultats i millors tractes vers la ciutadania. Hem passat per desnonaments, per retallades, per incompliments de la llei de la dependència... Hi ha moltes persones en els llindars de la pobresa i l'exclusió social en indrets de difícil retorn. Hem de ser capaços de defugir aquesta fractura social. Hem d'exigir el dret a una bona administració municipal. Hem obert 66 expedients, menys que el 2011, degut al període d'inactivitat creat pel traspàs de l'anterior Defensor, l'Oleguer Arnau. En aquest sentit cal felicitar la feina de l'OMIC o del Servei de Mediació que ens ha facilitat molt la gestió." Ibars ha afirmat que una gran part dels expedients treballats estan relacionats amb aspectes derivats de les regidories de Serveis Viaris i d'Urbanisme, i també del servei de recaptació de multes. El Defensor ha recomanat "senyalitzar millor les zones blaves i els parquímetres, més senibilitat en temes de contaminació acústica, i que cal contestar les instàncies en un termini menor d'un mes, o be informar de perquè no es pot fer així. Les respostes han de ser més simples i intel·ligibles. També voldria recomanar que l'ajuntament es posi en contacte amb les entitats financeres per a que deixin que el parc d'habitatges buits esdevinguin habitatges socials."

En el torn dels portaveus municipals, Iolanda Sánchez, des d'ICV ha destacat que "el tarannà de la memòria demostra que la institució de Defensa de la Ciutadania te iniciativa, amb actuacions d'ofici, amb la voluntat de no preocupar-se només de la part administrativa sinó també de la part social. Compartim totalment la seva proposta que l'habitatge buit ho deixi de ser. Ens agrada aquest perfil de defensa social. Per això volem agrair l'informe, el treball realitzat, i sobretot aquesta nova manera de fer".

Des de la CUP, Marta Rius també ha volgut agrair "la seva tasca, dedicació, constància i paciència. També volem destacar aquesta sensibilitat cap a causes socials i especialment en persones que estan patint processos d'execució hipotecària. Celebrem la seva proposta que les entitats financeres cedeixin els pisos buits, i també les seves observacions sobre alguns malfuncionaments sobre les multes de trànsit."

La regidora del PP, Carme Rodríguez ha felicitat el Defensor per la seva tasca i pel fet de "posar de manifest que hi ha problemàtiques que ja han aparegut a altres memòries, com les zones blaves o les multes. Agraïm el seu entusiasme i la seva sensibilitat social."

Juan Luís Ruiz, des del PSC, ha volgut remarcar que "l'existència d'aquesta institució és un encert total. És una institució consolidada i coneguda que ens ajuda als responsables polítics a millorar l'administració. Estem completament d'acord en que cal que siguem més àgils en les respostes i que cal millorar en general en la comunicació i en les respostes. Celebrem les seves actuacions d'ofici, i agrair la tasca de tota l'Oficina i, en especial, la del Defensor."

Finalment, des de CiU, la portaveu Glòria Garcia ha felicitat la tasca d'Ibars al front de la institució. "Han passat tretze anys des de la creació de la figura del Defensor de la Ciutadania l'any 2000. Volem felicitar Josep Ibars per la seva tasca, pel seu entusiasme, i tindrem molt en compte les seves recomanacions".
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00