Notícies

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Detall de la notícia

“De Cuarto Milenio a Expediente X: com fer front a les pseudociències”, nova conferència del CUM a Neàpolis

23/05/2017
pseudociencia pseudociencia

El professor Manuel Moreno tractarà els tòpics més rellevants de les pseudociències

 El professor Manuel Moreno Lupiáñez, titular del Departament de Física de la Universitat Politècnica de Catalunya, serà el proper ponent del Campus de la Mediterrània amb la conferència: De Cuarto Milenio a Expediente X: com fer front a les pseudociències. La seva intervenció tindrà lloc dijous, 25 de maig, a les sis de la tarda a l'Auditori de Neàpolis i s'emmarca en l'àmbit temàtic de la Ciència i la Tecnologia del programa del CUM.

A més d'investigador Moreno ha desenvolupat una reconeguda trajectòria com analista de les obres de ficció amb contingut tecnocientífic que li han permès observar i mesurar els impactes que la ciència i el coneixement tenen en la societat i de quina forma són assimilats per aquesta. En són exemples articles com Electromagnetisme i cinema: de el Hotel eléctrico (1908) a Frankenstein (1931). En alguns casos es mostra com la ficció ha anticipat algunes de les realitats que després els científics han pogut observar com seria el cas de l'existència d'un paisatge amb un horitzó on pugui observar una posta de sol doble com la del planeta Tattooine del film Star Wars (La Guerra de les Galaxies). Trenta anys després de les imatges del film la descoberta de la missió Kepler de la Nasa del primer planeta circumbinari ha estat detectat a 200 anys llum de distància de la terra. Kepler 16B a la constel·lació del Cigne.

A la seva intervenció el doctor Manuel Moreno tractarà alguns dels tòpics més rellevants en l'àmbit de les psudociències tot qüestionant alguns dels més destacats com les guaites periòdiques d'ovnis a Montserrat pels voltants dels dies 11 de cada mes. Els fenòmens poltergeist als domicilis on semblen aparèixer presències que s'atribueixen a fantasmes o fenòmens de telecinesis amb el mobiliari. Una intervenció que se situa en els límits de les supersticions i on es parlarà també de les suposades propietats diabòliques dels nombres com el 666 i la ouija i es posarà en qüestió disciplines com l'homeopatia.

En un món profundament científic i tecnològic resulta paradoxal i preocupant l'atracció que els temes estranys, les supersticions, la pseudociència, en definitiva (astrologia, tarot, parapsicologia, pseudomedicines, etc.) exerceixen. Cinema, televisió i literatura han alimentat també tota aquesta fascinació amb films i sèries a l'estil de Els altres límits, La dimensió desconeguda o Expediente X.

El fenomen lluny de quedar-se en la producció audiovisual de la ficció ha passat a ocupar una franja important dels continguts de les cadenes de TV amb mèdiums que contacten amb el més enllà i presumptes experts en cartomància que endevinen el futur, diaris que publiquen els horòscops, pel·lícules i llibres basats en presumptes fenòmens paranormals. Tot aquest univers dóna carta de credibilitat a totes aquestes qüestions que se sustenten en aspectes vinculats a la fe i a les creences i és un terreny adobat per la proliferació de fraus i l'explotació de la credulitat de les persones.

Per tot plegat, el ponent proposa un kit de supervivència amb el qual poder fer front a la pseudociència que ens envolta actualment. Es tracta d'utilitzar la ciència com el millor antídot contra la pseudociència parafrasejant una cita del popular científic Carl Sagan. Saber mantenir un esperit crític i escèptic, actituds que conformen la base del propi mètode científic, són un dels instruments més efectius per combatre la pseudociència.

Moreno és doctor en ciències físiques per la Universitat de Barcelona, ha estat subdirector de plans d'estudis de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Vilanova i la Geltrú, centre al qual es troba adscrit actualment. Desenvolupa la seva activitat investigadora en el camp de l'astronomia, en concret en aspectes de la cinemàtica estel·lar i l'estructura local de la Galàxia, havent realitzat campanyes en els observatoris astronòmics Fabra, Calar Alto, Haute-Provence i Besançon (França). Ha participat, entre d'altres, en la missió del satèl·lit HIPPARCOS i forma part de l'equip de recerca del Centre de Desenvolupament Tecnològic de Sistemes d'Adquisició Remota i Tractament de la Informació (SARTI) adscrit al CSIC. Ha estat Investigador principal del Projecte Models avançats per a entorns de fusió nuclear i també és membre de la Unió Astronòmica Internacional, de la Societat Espanyola d'Astronomia i de la Societat Catalana de Física.

Entre algunes de les seves publicacions de caire més divulgatiu és coautor, entre d'altres, dels llibres: De King Kong a Einstein. La física en la ciencia ficción (1999), Ciencia Recreativa comentada (2007) i La ciencia de la ciencia ficción: espadas láser, naves espaciales y supepoderes (2016). És el responsable del curs en línia (MOOC): Tecnociència i ciència-ficció: de King Kong a Einstein.


Inscripcions aquí

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00