Notícies

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Detall de la notícia

Moren Salvador Masana i Marcel·lí Garriga

10/12/2009
Masana, en la recepció de la Medalla de la Ciutat Masana, en la recepció de la Medalla de la Ciutat

La ciutat perd aquests dos referents, amb intenses trajectòries, respectivament, en el món artístic i la lluita per la llibertat

Divendres 4 de desembre va morir l'artista vilanoví Salvador Masana i Mercadé. Nascut a Vilanova i la Geltrú l'any 1924, el pintor va rebre el 26 de novembre de 2005 la Medalla de la Ciutat com a mostra de reconeixement públic a la seva trajectòria i com a referent de l'art i la cultura de la ciutat.

Aquell mateix any, el Museu Romàntic Can Papiol va acollir entre el mes de juliol i el mes de setembre l'exposició antològica de Masana Entre el roig i els verds. Salvador Masana inicià la seva passió per la pintura quan encara era un nen de nou o deu anys, al costat de l'artista Joaquim Mir, de qui va aprendre la força del color i la intensitat dels seus contrastos. Ja de ben jove començà a exposar i el seu art fou ben aviat reconegut.

A part de l'afany d'investigació que el va conduir a provar i experimentar amb totes les tècniques i materials, també s'ha de destacar la seva contribució en l'ensenyament, ja que fou mestre de pintura durant molts anys a diferents centres privats de batxillerat i a l'Escola d'Arts i Oficis des de 1944. Fou també membre fundador i primer president del Cercle Artístic de Vilanova.

Salvador Masana va mantenir continuadament una activitat inesgotable, participant en moltíssimes exposicions individuals i col·lectives que el van fer mereixedor d'elogioses crítiques així com de nombrosos premis, títols i guardons, tant nacionals com estrangers.

Marcel·lí Garriga, supervivent del nazisme

Marcel·lí Garriga, presentació del seu llibre a VNGD'altra banda, dimarts 8 de desembre va morir Marcel·lí Garriga Cristià, el vilanoví que va sobreviure el camp d'extermini de Buchenwald, durant la segona Guerra Mundial. Garriga, nascut al barri de Mar el 1916, havia presentat a principis d'aquest any el llibre Un vilanoví a Buchenwald. La defensa de la república i la deportació als camps nazis.

El volum, editat per Andana amb la col·laboració de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, el Memorial Democràtic de la Generalitat i l'Amical Mathausen, recull la seva experiència en el camp de concentració. Amb motiu de la presentació, Marcel·lí Garriga va rebre el 28 de febrer d'enguany un homenatge al Museu d'Història de Catalunya.

Marcel·lí Garriga era membre de la Comissió de la Memòria Històrica de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i va dedicar bona part de la seva vida a treballar per la defensa de la llibertat i la justícia. Al llarg dels anys va participar en nombrosos actes per homenatjar les víctimes del feixisme, sempre amb l'esperança "d'alliçonar les noves generacions perquè no passi més", com havia afirmat ell mateix. A Vilanova i la Geltrú, Marcel·lí Garriga era conegut de jove com el noi de Can Rebel. Va ser soldat de la República, es va exiliar a França i va ser deportat al camp nazi de Buchenwald.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00