Notícies

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Detall de la notícia

La Regidoria de Salut Pública fa balanç del 2016

10/05/2017
La regidora de Salut, Gisela Vargas, ha fet balanç en roda de premsa La regidora de Salut, Gisela Vargas, ha fet balanç en roda de premsa

Les tasques de promoció i de protecció de la salut centren una activitat tan poc coneguda com necessària per protegir la salut de la ciutadania

Programes com el d'educació alimentària i nutricional a les escoles foment part de les activitats de promoció de la salut que porta a terme la regidoria de Salut Pública de l'Ajuntament de VNG.
La regidora Gisela Vargas ha volgut fer balanç de les xifres corresponents a l'any 2016, "que mostren una tasca molt important, i sovint desconeguda, que a més és eficient: hem calculat que les activitats de promoció de la salut costen 3,60 euros per habitant i any, i les de protecció de la salut, 3,34".

I és que la Regidoria treballa en dos àmbits separats. En l'àmbit de promoció de la salut, destaca el programa d'animació educativa de salut pública, que es va iniciar el 1994 i que s'ha consolidat amb un gran èxit a les escoles de la ciutat. Aquest 2016 hi ha participat prop de 10 mil alumnes. Aquest programa inclou els tallers d'educació alimentària i nutricional, els tallers de prevenció de la càries dental, els d'educació afectiva i sexual, el de prevenció dels trastorns de la conducta alimentària, els de prevenció dels accidents de trànsit, de prevenció del consum de drogues o les xerrades per a les famílies.

També inclou el projecte ECPAM (Escoles amb Cuina Promotora de l'Alimentació Mediterrània), al qual estan adherides 16 de les 17 escoles de la ciutat, i que inclou una revisió dels menús del menjador escolar per part d'una persona experta de la Regidoria de Salut Pública, els tallers, i la promoció de l'exercici físic.
Dins l'àmbit de promoció de la salut, també destaca el programa de promoció de la salut jove, amb el servei de mesures alternatives a les sancions per consum o tinença de drogues en menors d'edat, l'assessoria de salut juntament amb l'Oficina Jove (i la recent posada en marxa d'un servei d'assessorament per whatsapp), el punt de salut que s'instal·la en festes i revetlles, el servei d'assessorament familiar sobre drogues (SAFAD), o l'assessorament i campanyes de treball comunitari.

Finalment, el programa de promoció de la salut comunitària dóna suport econòmic i tècnic a 9 entitats que treballen per millorar la salut al municipi, "i que amb molt pocs recursos fan molta feina per a la prevenció i la sensibilització", ha destacat Gisela Vargas.

Pel que fa a l'àmbit de protecció de la salut, és el més desconegut per part de la ciutadania. Aquí s'inclouen les activitats de salut i control ambiental (control d'instal·lacions com gimnasos, piscines, establiments de pírcings,...), o el control de plagues; i també les de seguretat alimentària, "un dels elements bàsics de la protecció de la salut de la ciutadania, ja que aquests controls ens beneficien a tots". Així, s'ha inspeccionat per exemple un 24 per cent dels establiments de restauració de la ciutat aquest 2016, o un 48 per cent dels forns de pa i pastisseries, a més de supermercats, carnisseries o peixateries.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00