Notícies

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Detall de la notícia

Es mesura la qualitat de l'aire al Solicrup

11/07/2013
Aquesta és la unitat mòbil que s'ha instal·lat a Vilanova i la Geltrú   Aquesta és la unitat mòbil que s'ha instal·lat a Vilanova i la Geltrú

La Generalitat de Catalunya ha instal·lat una unitat mòbil per mesurar les emissions i els nivells de qualitat de l'aire al sector del Solicrup

Des de la setmana passada està en funcionament la unitat mòbil de control de la contaminació atmosfèrica que la Generalitat ha instal·lat al final del carrer d'Avel·lí Artís Gener. Una unitat que servirà per valorar les mesures correctores executades per l'empresa Componentes Vilanova, i per certificar la bona qualitat de l'aire a la zona, que es manté dins els paràmetres que marca la normativa vigent. La mesura s'engloba en les actuacions establertes per la comissió de treball de la fàbrica Componentes Vilanova.

El camió s'ha instal·lat entre el carrer d'Avel·lí Artís Gener i el carrer d'Antoni Maria Alcover, i està equipat amb analitzadors automàtics i captadors manuals per mesurar els contaminants atmosfèrics i sensors per a les variables meteorològiques. L'equip mòbil pertany a la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA), que permet fer campanyes de mesuraments directes dels nivells de qualitat de l'aire en llocs on no hi ha vigilància de la xarxa.
Tant les estacions de la XVPCA com les unitats mòbils de vigilància de la contaminació atmosfèrica mesuren els nivells de concentració a l'aire dels diferents contaminants que respirem, és a dir, els nivells d'immissió. Permeten vigilar la qualitat de l'aire en un indret i un temps determinats, per poder emprendre així les mesures necessàries per millorar-la.
Els analitzadors automàtics permeten obtenir mesuraments d'un contaminant en temps real. Els contaminants que es determinen són diòxid de sofre (SO2), òxids de nitrogen (NO, NO2, NOx), ozó (O3), sulfur d'hidrogen (H2S), monòxid de carboni (CO), fracció PM10 del material particulat, compostos orgànics volàtils automàticament (COV), i metalls pesats (Ni, Cd, As, Pb).

Pel que fa a la fracció de PM10, val a dir que des del mes de gener ja es mesura mitjançant un captador de partícules situat a la zona residencial de Les Llunes. Fins al moment les mostres analitzades pel Departament de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya no han superat la mesura establerta per la normativa vigent, que estableix un valor diari màxim de 50 micrograms per metre cúbic, i que al llarg de l'any no es pot superar en més de 35 ocasions.

Les unitats mòbils de vigilància de la contaminació atmosfèrica permeten elaborar estudis d'avaluació de l'impacte de determinades emissions atmosfèriques, i quantificar el grau de contaminació atmosfèrica en un indret i un temps determinats en cas de situacions accidentals.
Es preveu que aquest equip estigui com a mínim fins a meitats del mes de setembre comprovant les característiques de l'aire d'aquesta zona.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00