Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

27/05/2013

L'Ajuntament de la ciutat cedeix La Vela a la Generalitat de Catalunya

Marijó Riba, regidora de Cultura Marijó Riba, regidora de Cultura

Aquesta cessió permetrà que l'equipament pugui ser retornat al món del circ

El Ple extraordinari de maig va donar finalment llum verda a la cessió de l'equipament La Vela a la Generalitat de Catalunya per tal que pugui retornar al món professional del circ. Aquest era el darrer tràmit per tal que aquest equipament es pogués gestionar de ple dret pel Departament de Cultura de la Generalitat.

La regidora de Cultura, Marijó Riba, ha manifestat que "no es podia salvar el projecte nacional de circ a Vilanova i la Geltrú i enteníem que l'equipament havia de retornar al món del circ". Marijó Riba ha explicat que amb aquesta decisió la ciutat de VNG no perd part del seu patrimoni ja que la Generalitat de Catalunya havia fet una inversió molt més forta en el projecte. "La Generalitat hi va arribar a posar al voltant dels 550.000 euros".

El Projecte Nacional de Centre de Residència i Creació de Circ s'iniciava l'any 2005 amb l'adquisició de La Vela entre Generalitat de Catalunya i Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i amb la signatura de convenis de col·laboració per tal de realitzar-hi activitats de circ i adequar els terrenys de la Masia Cabanyes per a la seva instal·lació.

Aquests convenis, primer bianuals i després ja anuals, propiciaven la realització del Festivalet de Primavera i el Circ de Nadal els anys 2006 i 2007 i el Festivalet de Tardor a partir de l'any 2008. Però l'any 2009 desapareixia el Festivalet de Primavera i l'any 2010 desapareixia també el de Tardor. D'aquesta manera només es mantenia, per al 2010, l'activitat del Circ de Nadal, amb un conveni signat a finals de novembre que no donava continuïtat ni al projecte ni al compromís d'ambdues administracions més enllà del 28 de febrer de 2011, També calia resoldre la manca de direcció artística des de feia dos anys. "El 2011, quan aquest govern decideix que La Vela es plega, no és per la voluntat de no fer circ sinó per la situació econòmica del municipi", recorda la regidora de Cultura. "El projecte de circ estava en via morta, no hi havia voluntat política de tirar-lo endavant. Aquest any, a més a més, calia fer reparacions i posar-la al dia per qüestions de seguretat".

A partir del juny de 2011, el nou equip de Govern, vista la situació econòmica i la impossibilitat de fer front a la despesa que suposava el manteniment de l'equipament i la recuperació del projecte que havia entrat en clara decadència, iniciava converses amb la Generalitat i el món professional del circ per tal de retornar l'equipament -que s'havia adquirit amb fons públics compartits entre Generalitat i Ajuntament- al sector professional del circ, mentre que al municipi hi quedava l'adequació dels terrenys de la Masia Cabanyes, realitzada amb una inversió de valor molt més elevat. Per tal que la Generalitat pogués tutelar aquest equipament era necessari que en tingués la total disponibilitat i això requeria certs tràmits administratius. Un d'ells, la necessitat d'inscriure aquest bé patrimonial en el registre de béns patrimonials de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú per poder-la cedir, totalment, a la Generalitat i que aquesta pogués tutelar-la i destinar-la a usos professionals de circ al país i en benefici del sector que entenia, i així ho manifestava, que perdia un equipament que li pertanyia.

La regidora de Cultura ha explicat que "en aquests moments s‘està treballant altra vegada amb Trapezi Reus. Crec que ens el vam deixar perdre; el circ ha de formar part de la nostra programació estable vist que no podem mantenir un festival. Ara mateix tenim uns terrenys aplanats i conduccions d'aigua i llum, fruit de la primera fase del projecte. Per tant, tenim un espai preparat per a moltes coses; és un valor que ara tenim a la ciutat". Marijó Riba afegeix que "entenem que és just tornar ara aquesta vela al món del circ. No els ajudem gens deixant-la aquí".
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00