Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

15/12/2015

El govern presenta un projecte de pressupost de 68 milions d'euros per a 2016

El dijous 14 de gener es farà una presentació pública dels pressupostos al Centre Cívic de la Geltrú

L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras; el primer tinent d'alcalde, Juan Luís Ruiz; i la regidora d'Hisenda, Glòria Garcia, han fet pública aquest matí la proposta de pressupost municipal per a 2016. Aquesta proposta va ser presentada ahir a la resta de grups municipals durant la celebració de les diferents Comissions Informatives, i específicament a la d'Hisenda. La regidora Glòria Garcia ha explicat que "mantindrem alguna reunió, on ja esperem alguna aportació de la resta de grups, el dimarts 22. Potser abans d'acabar l'any en podríem fer una altra trobada, però el nostre objectiu seria el poder portar una versió definitiva al ple del mes de febrer."

La proposta de pressupost del govern, que puja a un total de 68 milions d'euros, està basada en el primers texts interns del Pla d'Actuació Municipal (PAM), i en el document d'acord de bases que van signar a principi del mandat, CiU i PSC, per tal de forma govern. Juan Luís Ruiz ha manifestat que "estem molt satisfets del grau de compliment del document de bases per a la governabilitat de Vilanova i la Geltrú 2015. Hi ha moltes coses que les hem pogut iniciar amb el pressupost de 2015, i altres que ja estan previstes pel 2016. Un cop aprovat el pressupost, presentarem aquest document públicament i es podrà percebre el treball del govern."

Ruiz ha volgut destacar la importància de la redacció del Pla de Mandat o Pla d'Acció Municipal (PAM) en l'elaboració de la proposta de pressupostos del govern. "El pressupost 2016 es treballa paral·lelament amb el calendari de redacció del Pla de Mandat." El dimarts 22 de desembre es farà la presentació pública del primer document del PAM i s'obrirà a la participació i a l'aportació de noves propostes a través del web. De l'11 al 29 de gener es duran a terme diferents trobades presencials, mentre que el procés via web seguirà obert. A partir de l'1 de febrer es farà la recollida de les propostes fetes en xarxa i de manera presencial. I, finalment, el 25 de febrer es presentarà el PAM definitiu amb la incorporació de les aportacions que calguin. En paral·lel, el dijous 14 de gener, a les 19 h, es farà una presentació pública del projecte de Pressupostos per a 2016 al Centre Cívic de la Geltrú.

Per la seva banda, l'alcaldessa ha lliurat un document on es mostren els eixos estratègics i les propostes més destacades de 2016. Lloveras ha remarcat que el pressupost es centra en "quatre eixos estratègics com son l'aposta per les polítiques d'igualtat d'oportunitats i cohesió social; la cura de l'espai públic; l'aposta per la projecció de la ciutat i per l'atracció de nova activitat econòmica; i la transparència, el govern obert, la descentralització i la gestió sostenible." Quant a les polítiques d'igualtat d'oportunitats i cohesió social, l'alcaldessa ha destacat alguns aspectes com l'augment de les beques menjador on l'Ajuntament complementa els ajuts de la Generalitat en 50.000. euros; els ajuts al lloguer d'habitatges amb un increment de la partida de 20.000 euros; i la universalització i eliminació de la llista d'espera de la teleassistència amb un increment de recursos del Servei d'Atenció Domiciliària de 78.000 euros. En aquest apartat també ha destacat els ajuts per a les llars d'infants a usuaris de Serveis Socials i la creació d'una partida de 16.000 euros per matrícules i menjador; així com 16.000 euros de més per al programa de reforç escolar per infants en situació de vulnerabilitat; l'augment de la partida de Cooperació de 90.000 a 110.000 euros; així com l'increment d'11.000 euros de suport a les entitats socials; i la pujada de la dotació de manteniment d'instal·lacions esportives.

La proposta de pressupost en aquest eix també contempla la concentració i coordinació del Pacte Local per l'Ocupació; l'augment dels recursos pels serveis d'orientació, acompanyament i suport per a persones amb discapacitat intel·lectual o amb problemes de salut mental; mantenir els recursos per a les escoles; i les noves formacions per l'escola de Formació Aeronàutica de VNG (EFAV): llicència d'aviònica B2, llicència d'helicòpters B 1.3, exàmens oficials per alumnes no presencials.

Es contempla una dotació econòmica de 20.000 euros per portar a terme programació de cinema dins de la programació estable d'arts escèniques; 12.000 euros pel programa de suport a la creació i augment de la partida de suport a les entitats culturals; i, molt especialment, la insistència continuada en el programa de prevenció de la violència de gènere.

A l'eix de la cura de l'espai públic sobresurt l'impuls a la redacció del POUM durant el 2016. Ja s'ha contactat amb la Diputació de Barcelona per cercar col·laboracions en els estudis previs que es concretaran durant el 2016 amb una partida de 150.000 euros. També es contempla la finalització de la redacció dels treballs del Pla de Catàleg de Patrimoni; el projecte de reforma de la façana marítima; i l'inici d'accions en matèria de rehabilitació. Es continua treballant en l'estalvi i eficiència energètica i hi haurà un concurs de l'enllumenat públic sota criteris d'eficàcia energètica i gestió intel·ligent. La proposta de pressupost també contempla un pla de xoc de foment del civisme; més recursos per a la neteja viària, amb un increment de 250.000 €; un nou concurs de la Jardineria; i tasques continuades de manteniment.

El tercer eix, com ha explicat l'alcaldessa, es descriu al voltant de la projecció de la ciutat i l'atracció de nova activitat econòmica. Ja està previst el desenvolupament i implementació del Pla Estratègic d'Activitat Econòmica de Vilanova i la Geltrú; així com la redacció del Pla de Màrqueting Turístic conjuntament amb la Diputació de Barcelona, i establir la projecció exterior de Vilanova i la Geltrú com a línia estratègica. Aquest eix també destaca el desenvolupament del projecte de l'Espai Far tant a l'apartat museístic i patrimonial, com d'informació al visitant; el desenvolupament i consolidació de la Destinació de Turisme Familiar amb 35.000 euros procedents de la Taxa Turística 2015; la consolidació com a ciutat firal amb l'impuls de noves fires en col·laboració amb la iniciativa privada, amb una partida de 95.000 euros; i l'obertura del TOC com a espai d'informació al visitant al centre de la ciutat amb un cost d'11.000 euros.

També es proposa adequar l'espai adjunt a l'Oficina de Turisme del Parc de Ribes Roges com a punt d'informació de l'Associació Estació Nàutica de Vilanova i la Geltrú; la creació del Vilanova i la Geltrú Convention Bureau per coordinar l'organització i l'atracció de congressos a la ciutat; i la planificació anual dels plans de promoció de ciutat en els àmbits de destinació de shopping, gastronòmica, enoturística, nàutica i patrimonial i cultural. L'aposta per unes platges de qualitat com element de promoció de la ciutat té una partida de 667.000 euros,; mentre que posicionar els mercats i mercadals municipals com elements de promoció de productes de proximitat tindrà una despesa de 396.000 euros.

El quart eix, centrat en la transparència, el govern obert, la descentralització i gestió sostenible, preveu la gestió directa de PIVSAM i de VNG Aparcaments. Això suposarà la concessió de la gestió dels pàrquings de Casernes, Charlie Rivel i Peixateria. També es pretén crear la Unitat de Consergeries Municipals, que s'iniciarà per les instal·lacions esportives, i es continuarà per la resta d'equipaments. Es vol dur a termes les obres d'adequació d'edificis municipals que alliberaran lloguers; l'avaluació de llocs de treball de l'Ajuntament; la creació de l'Oficina de Suport a les Entitats; l'impuls de processos participatius en l'elaboració dels pressupostos; i el compliment de la Llei de la Transparència.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00