Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

20/03/2013

Les primaveres àrabs analitzades per una escriptora iraniana

Nazanín Amirian, a la sala noble de la Casa Olivella Nazanín Amirian, a la sala noble de la Casa Olivella

Nazarín Amirian va explicar la situació actual als països àrabs i musulmans

Nazanín Amirian va parlar dijous dels moviments socials en el món àrab i musulmà. La sala noble de la Casa Olivella va acollir la xerrada d'aquesta escriptora i analista política iraniana que va explicar que en les anomenades "primaveres àrabs" cada societat "lluny de representar un tot homogeni, actua per pautes inherents a la seva religió i la seva cultura, són multiformes, diverses, i polièdriques, amb evolucions i transformacions constants".

Amirian va clarificar de forma molt entenedora, al llarg de la seva intervenció, les relacions entre la societat i la política, considerant els múltiples factors que intervenen: politics, culturals, econòmics, socials i ideològics. En la seva intervenció va explicar la pluralitat de realitats i els diferents matisos de la tradició cultural àrab i musulmana que es posen en joc.

L'escriptora i analista va donar per a la mirada occidental elements per a la comprensió, sense estereotips ni prejudicis i va ressaltar també la importància de conèixer els condicionants geoestratègics de cada país per a poder fer-se una idea més acurada de la realitat.

Nazanín Amirian, des de la seva vivència com a dona que ha patit el desmantellament de drets de les ciutadanes en l'etapa més autoritària de la història recent del seu país d'origen, l'Iran, va parlar dels moviments al nord d'Àfrica i Orient Pròxim.

Amirian va voler posar de relleu que les dones estan reivindicant amb força i convicció uns drets compartits i dignes, sense cap posició supremacista i que en els últims temps l' energia de les dones en aquests moviments socials als països àrabs és ja imprescindible. L'escriptora creu que, encara que les revolucions no han fructificat en els aspectes polítics i econòmics, sí que ho han fet en la seva dimensió social, "elles amb la seva lluita han començat un camí sense retorn".

La xerrada va acabar amb una reflexió: que la felicitat de cada home i de cada dona creixerà a mesura que creixin les pràctiques de llibertat. 

Conferència Nazanín Amirian 2

A la conferència hi van assistir una quarantena de persones de diversos orígens.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00