Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

09/07/2015

El TEGAR presenta la memòria de gestió de 2014 i els reptes de futur de l'entitat

  D'esquerre a dreta: Joaquim Martrat, Rosa Huguet i Ariadna Llorens         D'esquerre a dreta: Joaquim Martrat, Rosa Huguet i Ariadna Llorens

El servei mancomunat d'atenció a les persones amb discapacitat de la comarca del Garraf atén un total de 228 persones. Entre els reptes de futur destaca la nova llar residència i l'atenció de les persones amb Trastorn Mental Sever

La Mancomunitat TEGAR, servei per a l'atenció de les persones discapacitades que integra tots els ajuntaments de la comarca del Garraf ha presentat aquest dimecres al matí la memòria d'activitat i gestió de 2014 i les línies estratègiques de futur. Entre aquestes, la voluntat explícita, segons ha manifestat la regidora delegada del TEGAR de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Ariadna Llorens, "de fer visible la bona feina, la gestió dels recursos i l'atenció i cura de les persones amb discapacitat que són usuàries d'aquest centre". Per a la regidora Llorens, el TEGAR inicia amb la presentació d'aquesta memòria "una nova línia de comunicació i transparència" amb l'objectiu de ser més propers a la realitat i la societat que envolta l'entitat.

Aquesta voluntat de transparència i bon govern, segons ha explicat el gerent del TEGAR, Joaquim Martrat, ja es fa evident en la nova pàgina web www.tegar.cat que ha incorporat aspectes com "les dades econòmiques; els contractes i convenis; les dades obertes i la participació" com a elements destacats d'aquesta nova manera de fer. El gerent de TEGAR també s'ha referit a les persones que són usuàries del centre "228 persones ateses, de les quals 112 són persones contractades pel Centre Especial de Treball". Aquest servei mancomunat s'organitza en sis àrees de treball o serveis, tres sota el paraigua del "Centre Especial de Treball: els serveis industrials manipulats i envasats; els serveis de jardineria i els serveis de missatgeria i tres més en el marc del Centre Ocupacional Sant Miquel: servei de teràpia ocupacional; servei ocupacional d'inserció i serveis residencials i de lleure". 

Sobre aquest darrer servei, el gerent de TEGAR ha anunciat que "la nova llar residència, que es preveu que entri en funcionament en el darrer trimestre d'aquest any, podrà atendre fins a 16 usuaris". Aquest nou equipament situat a Les Roquetes complementarà la llar-residència que hi ha al carrer de la Font de Ferro de Vilanova i la Geltrú i donarà resposta a les inquietuds de les famílies de les persones usuàries per garantir en el futur la cura dels seus fills i filles amb discapacitat en un entorn residencial amb suport però gaudint de cert nivell d'autonomia. La necessitat d'una nova residència, segons Joaquim Martrat, es fa evident per l'increment de demanda que hi ha hagut d'aquest servei, "en un anys hem passat d'atendre 17 persones a les 49 que tenim ara, que en seran 61 quan entri en funcionament el nou equipament de llar-residència de Les Roquetes que ha estat una iniciativa impulsada de forma prioritària per l'Associació de Pares, tant l'actual junta com l'anterior han esmerçat tots els seus esforços en fer realitat aquest nou equipament". Joaquim Martrat ha recordat que el servei de llar-residència "funciona i atén les persones amb discapacitat els 365 dies l'any durant les 24 hores".

Finalment i en relació a la gestió, el gerent de TEGAR ha reconegut les dificultats que comporta per a les entitats del tercer sector dependre de les subvencions de les administracions i ha assenyalat com a reptes de futur: la nova llar residència; l'evolució dels convenis cap al concert amb les administracions i la posada en marxa d'un servei pre-laboral per a persones amb Transtorn Mentals Sever (TMS). En aquest sentit, el gerent de TEGAR ha dit que "estem pensant en organitzar aquest nou servei pre-laboral per poder atendre aquesta part de la poblaci" que actualment no compta amb un servei específic al seu abast. De fet, segons les dades facilitades pel servei mancomunat de les 228 persones usuàries del TEGAR, 8 són persones afectades per un TMS i 20 són persones amb una patologia dual (TMS i discapacitat psíquica o intel·lectual).

A la presentació de la memòria de 2014 de la Mancomunitat TEGAR hi ha assistit també l'alcaldessa de Canyelles, Rosa Huguet qui ha destacat que "el TEGAR és un model únic de treball i atenció a les persones amb discapacitat" i ha encoratjat el seus gestors a seguir "donant a conèixer la tasca de gestió i de treball humà que fa el TEGAR".
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00