Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

03/03/2015

Vilanova commemora el Dia Internacional de les Dones, homenatjant figures femenines rellevants

 Dones agafant aigua de la font Dones agafant aigua de la font

La lectura del manifest institucional es farà aquest divendres a les 12 del migdia, a la plaça de la Vila

La commemoració del Dia Internacional de les Dones vol retre enguany un homenatge a figures femenines rellevants, que formen part de la nostra cultura simbòlica. Heroïnes mitològiques i quotidianes que acompanyen la societat en aquest procés per millorar la qualitat de la vida comunitària.

Una d'aquestes figures són les Dones d'Aigua. Éssers que formen part de l'imaginari mitològic català, i de qui es vol recuperar la seva influència en la creació d'una cultura benefactora. El mite de les Dones d'Aigua posa de relleu la representació dels valors femení i masculí, i dóna visibilitat a les creences que s'hereten sobre els rols sexuals de gènere, de família i de parella.

El vincle amb la funció màgica de les dones i l'aigua porta a recordar i reconèixer uns fets que, ara fa cinquanta anys, van succeir a Vilanova i la Geltrú, quan un grup de dones preocupades pel deficient funcionament del repartiment de l'aigua a la ciutat van anar plegades a protestar davant l'Ajuntament. La seva reclamació per aconseguir unes millors condicions van repercutir en el benestar col·lectiu de la societat vilanovina de l'època. Aquesta actuació vetlladora es va anomenar “la vaga de les galledes”.

L'homenatge a aquestes figures femenines centrarà, doncs, els actes commemoratius al voltant del Dia Internacional de les Dones. Així, el divendres 6 de març, membres de l'Associació Brascat i de l'Institut Manuel de Cabanyes interpretaran una dansa participativa a la plaça de la Vila, un cop feta la tradicional lectura del manifest institucional. També hi haurà una mostra de dibuixos al·legòrics a aquest mite, realitzats per nens i nenes de diferents centres educatius de la ciutat. El mateix divendres s'inaugurarà a La Sala l'exposició El llenguatge de la matèria, guanyadora del premi Donart 2015.

L'extens programa d'activitats, que comença el 5 de març i finalitza el 29 d'abril, inclou la presentació del col·lectiu Casal de Dones, concentracions i accions reivindicatives, pel mateix diumenge 8 de març, així com projeccions de pel·lícules, llibres, recitals poètics, jornades formatives, taules rodones, conferències i exposicions.

Tota la informació es pot consultar a l'Àgora d'Equitat Primavera 2015.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00