Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

21/03/2017

Més d'un centenar de persones a la trobada informativa sobre les Clàusules Terra

 clausules, clausula, terra, sol, llobet, llorens,

Es van exposar tota mena de casos particulars i es va donar resposta als mateixos

L'auditori de Neàpolis va acollir ahir al vespre un xerrada informativa sobre les Clàusules Terra. L'acte, que va comptar amb més d'un centenar de participants, va estar organitzat per l'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor, i per l'Oficina Municipal de l'Habitatge de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i nombroses associacions de consumidors. Precisament l'advocada Mònica Martínez, de la Federació Unió Cívica de Consumidors i Mestresses de Casa de Catalunya (UNAE), va ser la responsable d'exposar a l'auditori la problemàtica i de donar després resposta a als diferents casos particulars que es van manifestar. La Diputació de Barcelona, sensible a aquest tema d'interès ciutadà, i en col·laboració amb diversos ens locals i les associacions de consumidors més representatives de Catalunya, està possibilitant la realització d'aquest tipus d'actes informatius.

L'acte va estar introduït pel regidor d'Urbanisme, Habitatge i Medi Ambient de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Gerard Llobet, i per Ariadna Llorens, presidenta de la Comissió Informativa de Promoció Econòmica, Ocupació i Innovació.

Les clàusules anomenades sòl o terra, establertes en molts dels contractes de préstecs hipotecaris, han estat tema d'actualitat en els darrers temps i motiu de moltes consultes per part de les persones consumidores, sobretot des de gener d'enguany amb l'aplicació del Reial Decret Llei 1/2017, de 20 de gener, arrel de la Sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), de 21 de desembre de 2016. Aquesta sentència ha corregit el dictamen del Tribunal Suprem i ha establert la retroactivitat plena de les clàusules sòl. Això suposa que la banca ha de procedir també a la devolució de les quantitats indegudament cobrades des de la signatura del contracte i no des de la data del pronunciament del Tribunal Suprem (2013).

El tema afecta a un nombre molt important de ciutadans que tenen contractada una hipoteca amb una entitat bancària. A més, sovint s'afegeix el fet de l'existència de les anomenades clàusules abusives que acompanyen també a molts d'aquests contractes. Conseqüentment, una de les reclamacions destacades de les persones consumidores a la nostra ciutat són degut a les comissions bancàries i els casos relacionats amb les clàusules terra.

A Vilanova i la Geltrú es disposa de dos serveis que s'ocupen, entre altres temes, també d'aquests: des de l'Oficina municipal d'informació al Consumidor (OMIC) s'informa sobre les clàusules contingudes en els préstecs hipotecaris i sobre els tràmit de reclamació a efectuar davant l'entitat bancària. Des de l'Oficina Local d'Habitatge (OLH), s'ofereix tota la informació relativa a l'habitatge i, alhora, a la realització d'aquelles tràmits en matèria d'habitatge que es necessitin, per tant, també es facilita informació sobre clàusules abusives, desnonaments i execucions hipotecàries.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00