Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

12/03/2014

VNG acull un congrés científic d'investigació en la prevenció de caigudes

L'acte d'obertura, a Neàpolis L'acte d'obertura, a Neàpolis

S'hi han citat les xarxes líders a Europa en aquest àmbit de recerca, que busquen la millora de la qualitat de vida en l'envelliment de les persones

L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, ha obert aquest matí un congrés científic que reuneix les dues principals xarxes europees que investiguen sobre la prevenció de caigudes, anomenades E-No Falls i ProFound. Aquesta trobada, organitzada per la Universitat Politècnica de Catalunya, té lloc a Neàpolis avui dimecres i demà dijous. L'objectiu és posar en comú experiències i coneixements per avançar en la recerca de bones pràctiques que permetin millorar la qualitat de vida de les persones grans i afavorir un envelliment actiu.

En la salutació al centenar de científics d'arreu d'Europa presents al congrés, l'alcaldessa ha manifestat la satisfacció d'acollir un esdeveniment com aquest a la nostra ciutat, "perquè Vilanova i la Geltrú és una ciutat que aposta pel coneixement, on veiem la necessitat de potenciar la indústria dedicada a la recerca i a la innovació, vinculada als actius que ja tenim, com la UPC o Neàpolis, per exemple".

Continuant l'argumentació, Neus Lloveras ha afegit que esdeveniments d'aquest tipus són importants per donar a conèixer la ciutat, i que el tema que s'hi tracta és un centre d'interès per a Vilanova i la Geltrú, on ja existeixen línies de treball "amb la finalitat que la nostra societat gaudeixi d'un envelliment de més qualitat, amb més autonomia i més salut". Així, en el seu parlament l'alcaldessa ha citat, a banda de la UPC i el Centre Tecnològic, la Fundació Privada Sant Antoni Abat i el cowork d'emprenedoria en l'àmbit de la salut.

En el mateix sentit, l'investigador i professor de la UPC Andreu Català, coordinador de la xarxa E-No Falls, ha explicat que "l'objectiu no és allargar la vida de les persones, sinó que al 2020 les persones gaudeixin de dos anys més de bona salut". Per això uneixen esforços les dues xarxes científiques citades a Vilanova i la Geltrú, així com també l'Associació Europea per a la Innovació en Envelliment Actiu i Saludable, també present al congrés. Segons Andreu Català, una de les activitats d'aquests grups científics és estudiar bones pràctiques existents que es puguin implementar en altres indrets, com per exemple una campanya de promoció de l'exercici a la tercera edat que s'està desenvolupant a Escòcia i a Gal·les.

L'acte d'inauguració ha comptat, d'altra banda, amb la delegada del rector per al Desenvolupament i la Transferència del Coneixement de la UPC, Diana Cayuela; el director de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (EPSEVG), Frederic Vilà, el coordinador de la xarxa ProFound, Chris Todd, i el coordinador de l'Associació Europea per a la Innovació en Envelliment Actiu i Saludable, Nick Guldemond.

E-NoFalls 

La xarxa E-No Falls (European Network for FALL Prevention, Intervention& Security) està liderada per l'investigador Andreu Català, director del CETpD i professor de l'Escola Politècnica Superior de Vilanova i la Geltrú (EPSEVG) de la UPC. L'objectiu de la xarxa E-No Falls –que agrupa 18 socis de 10 països europeus– és coordinar activitats, implementar projectes i consensuar plans d'acció, estàndards i especificacions, en aquest àmbit. En aquest sentit, persegueix desenvolupar conjuntament solucions tecnològiques innovadores, amb especial èmfasi en les basades en Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (TIC). 

E-No Falls és part fonamental d'un important pla d'acció en prevenció de caigudes de l'Associació Europea per a la Innovació sobre un Envelliment Actiu i Saludable (European Innovation Partnershipon Active and Healthy Ageing, EIP-AHA). Aquest pla representa la posada en comú de tots els programes que es realitzen a nivell europeu en aquesta temàtica (recerca, metodologia, rehabilitació, política, conscienciació, difusió). L'EIP-AHA, constituïda per 70 socis de tota Europa, es proposa com a repte augmentar en dos anys l'esperança de vida amb bona salut dels europeus d'aquí al 2020.

ProFouND 

La xarxa ProFouND (The Prevention of Falls Network for Dissemination), coordinada per Chris Todd, de la Universitat de Manchester, és una iniciativa centrada a dur a terme la difusió i aplicació de les millors pràctiques en la prevenció de les caigudes. ProFouND està formada per 21 socis de 12 països.

Els objectius de la xarxa són influenciar sobre les polítiques per millorar la conscienciació en la prevenció de les caigudes entre les autoritats de salut i d'assistència social, el sector comercial, organitzacions no governamentals i el públic en general. ProFouND recull també la necessitat de facilitar la creació de comunitats d'interès en la temàtica i difondre les tasques de la xarxa a través de la Unió Europea.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00