Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

15/06/2016

L'artista vilanoví Joaquim Budesca rep la Medalla de la Ciutat

Budesca va rebre la Medalla de mans de l'Alcaldessa    Budesca va rebre la Medalla de mans de l'Alcaldessa

La biblioteca del Museu Víctor Balaguer s'omple de gom a gom per retre homenatge al pintor

El passat 2 de maig el Ple municipal aprovava per unanimitat l'atorgament de la Medalla de la Ciutat a Joaquim Budesca, artista vilanoví referent en la cultura local i del país.

Dimarts al vespre la biblioteca del Museu Víctor Balaguer es va omplir d'autoritats, familiars i amics del pintor vilanoví per retre-li homenatge i assistir al lliurament d'aquest reconeixement públic en forma de Medalla de la Ciutat.

Tota la corporació municipal va assistir a l'acte, conduit per l'alcaldessa Neus Lloveras, que va destacar la satisfacció del govern municipal de “reconèixer els mèrits a les persones o entitats de la ciutat que han sobresortit”, i que va recordar que “la capacitat de crear de Joaquim Budesca li ha fet impossible passar desapercebut. Aquest artista innat ha estat i és present en el nostre patrimoni cultural, i ha contribuït a fer Vilanova i la Geltrú més gran”.

L'acte va comptar amb la intervenció del periodista i amic de Joaquim Budesca, Bernat Deltell, que va glosar l'homenatjat. Deltell va destacar anècdotes personals d'un artista “que es mereix la màxima distinció de la ciutat perquè és estimat per tot el poble”, i va destacar les múltiples facetes de Budesca: dibuixant, pinto, il·lustrador de còmic i llibres, cartellista, dissenyador de portades de discs, de vestits de diables o de carrosses de Reis.

En la intervenció dels portaveus dels grups municipals, Francis Àlvarez per Ciutadans va destacar la vàlua de l'artista que ha portat el nom de la ciutat arreu; Deborah Zimmerman de Som VNG va recordar que els artistes són elements chesionadors de la ciutat; Queti Vinyals, d'ERC, va destacar que Joaquim Budesca va ser un pintor autodidacta, atret pel dibuix des de la infantesa i amb l'afició de ben jove de visitar tots els museus que podia.
Per la seva banda, Teresa Llorens, en nom del PSC, va destacar la sensibilitat extraordinària d'un artista fill d'una família defensora dels drets i de les llibertats, que ha treballat amb esforç i constància per trobar el seu camí, en la pintura i en la vida, ajudant a construir una ciutat més cohesionada, més justa i igualitària.
Glòria García, per CiU, va recordar que Budesca és un home poc donant a parlar de si mateix, i que és contemplant la seva obra com se'l pot arribar a conèixer. Darrere un mur de bellesa es pot veure que és un home profundament apassionat per l'art i la bellesa.

Després del lliurament de la Medalla de la Ciutat, Joaquim Budesca Català, nascut l'any 1930 al carrer de les Barques de VNG, va voler agrair l'homenatge a totes les persones presents, i a les que havien pensat que era mereixedor de la més alta distinció de la ciutat.

Destaquen de la seva prolífica obra els paisatges d'aigua del fons d'art contemporani de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, la restauració de les pintures al fresc de la cúpula de la Masia d'en Cabanyes, la il·lustració de la publicació Cent indrets de Vilanova i la Geltrú, i especialment el disseny dels vestits de Ball de Diables de Vilanova l'any 1995.

Àlbum de fotografies a FLICKR

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00