Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

19/09/2016

Vilanova i la Geltrú, territori pilot del programa 'Activa't per la salut mental' per millorar l'atenció a les persones amb problemes de salut mental i les seves famílies

Fotografies: Lluís Ros      Fotografies: Lluís Ros

3.741 persones van ser ateses el 2015 als centres de salut mental del Garraf. A VNG serveis socials i sanitaris treballen conjuntament per garantir un model d’atenció comunitària

Dissabte es va presentar a Vilanova i la Geltrú el projecte "Activa't per la salut mental", un projecte de base comunitària per millorar l'atenció a les persones amb problemes de salut mental i les seves famílies.

Es tracta d'un projecte pilot, de tres anys de durada, que pretén aconseguir que les persones afectades puguin esdevenir agents de salut actius en el seu propi procés de recuperació, i millorar així la seva qualitat de vida. Es desenvolupa a 13 municipis de Catalunya, entre ells, Vilanova i la Geltrú, on l'executen l'Associació de Familiars i Afectats per Malaltia Mental del Garraf (AFAMMG) i el Parc Sanitari Sant Joan de Déu, amb el suport de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i la Diputació de Barcelona.
Al 2015, un total de 3.741 persones van ser ateses als Centres de salut mental del Garraf (això suposa un 2,5% de la població de referència), i gairebé un 33% dels casos ho van ser per un trastorn mental greu.

A la capital del Garraf treballen conjuntament serveis socials i sanitaris per garantir un model d'atenció comunitària a les persones amb trastorn mental greu i les seves famílies.
El Parc Sanitari Sant Joan de Déu gestiona els diversos dispositius d'atenció a la salut mental al Garraf, i inclou recursos a nivell comunitari, hospitalari i d'atenció específica. Per la seva banda, AFAMMG, que compta amb més de 70 socis, realitza altres projectes sociocomunitaris com l'hort social terapèutic a la Masia Nova, la Taula de Salut Mental, els Grups d'Ajuda Mútua o la coral, entre d'altres.

L'Espai Situa't de Vilanova i la Geltrú, ubicat al Centre Cívic Sant Joan, ofereix informació, orientació i assessorament específic sobre problemes de salut mental a la persona o la família, però també és un espai obert a la ciutadania per informar-se de qualsevol qüestió relacionada amb la salut mental (recursos, serveis, drets, informació jurídica...). Des del seu inici al mes de setembre de 2015, l'espai Situa't de Vilanova i la Geltrú ja ha atès 55 demandes. Com que es tracta d'un projecte pilot, l'accés a la resta del circuit Activa't el determina el protocol d'avaluació del projecte.
Abans de l'estiu van començar els grups psicoeducatius de la mà dels professionals del proveïdor sanitari, tant per a persones amb experiència pròpia en problemes de salut mental com per a familiars, amb 18 famílies participants. El segon trimestre també van començar els 2 cicles formatius per aprendre a dinamitzar un grup d'ajuda mútua, un per a persones amb experiència pròpia i un altre per a familiars, amb 20 participants.

L'acte de dissabte a Vilanova va comptar amb la presència de l'alcaldessa Neus Lloveras, que va assistir a l'acte acompanyada de la regidora de Serveis Socials i Salut Gisela Vargas, i que va destacar la sensibilitat de la ciutat amb la salut mental, així com l'encert d'Activa't d'incloure iniciatives que mostrin que tots som agents actius en l'àmbit de la salut mental, i que cal treballar conjuntament. Així mateix, va destacar la capacitat per engegar noves iniciatives de la Taula de Salut Mental, un espai on conflueixen diferents agents del territori.
Núria Reig, presidenta de l'Associació de Familiars i Afectats per Malaltia Mental del Garraf (AFAMMG), va afirmar que és un orgull poder acollir el programa Activa't, i va remarcar la necessitat de seguir treballant en la línia de l'educació i la sanitat a la comarca. A més, va reiterar el seu agraïment per la implicació de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú en el projecte. Presentació Activa't petita
L'acte també va comptar amb la presentació d'un activista per la salut mental; de Josep Sicart, tècnic assessor de Benestar Social de l'Àrea d'Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona; de Joan Alvarós, adjunt a la Direcció de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu; d'Israel Molinero, president d'Obertament i de la Federació Salut Mental Catalunya; i de Núria Puig, directora del sector sanitari Alt Penedès–Garraf de la Regió Sanitària Barcelona.

Al final de la presentació es va fer un debat entre assistents i ponents al voltant de l'apoderament de les persones amb experiència pròpia en salut mental, les necessitats que sorgeixen des de l'àmbit educatiu amb els infants i joves, i el suport a la família.

L'Organització Mundial de la Salut estima que 1 de cada 4 persones patirà un problema de salut mental al llarg de la seva vida. "Activa't per la salut mental" s'emmarca en el Pla Integral d'Atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions, i està promogut per la Generalitat de Catalunya i la Federació Salut Mental Catalunya, conjuntament amb la Federació Veus (Entitats Catalanes de Salut Mental en 1a Persona), que compta amb la col·laboració de les quatre diputacions, el suport de l'Obra Social "la Caixa" i altres col·laboradors públics i privats.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00