Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

16/02/2016

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú aprova una pressupost de 68 milions per a 2016

Amb els vots favor el govern de CiU i PSC, en contra de CUP, C's i Som VNG, i l’abstenció d'ERC i PP. Gerard Figueras va anunciar que presentava la seva renúncia a l'acta de regidor

El Ple Extraordinari, centrat en l'aprovació del pressupost 2016, es va obrir amb unes paraules de record de l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras a la diputada de Junts pel Sí, Muriel Casals, traspassada aquest cap de setmana. Lloveras va destacar les seves "conviccions fermes" i el fet de ser "una veu de saviesa estimada i respectada per tothom. El seu exemple és un llegat immens." Lloveras va recordar que Muriel Casals va ser convidada d'honor a Les comparses de Vilanova i la Geltrú ara fa justament dos anys.

Ja a l'ordre del dia, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va aprovar, en el transcurs del ple extraordinari celebrat ahir vespre, els pressupostos per a 2016. Finalment amb els vots a favor del Govern de CiU i PSC, els vots en contra de la CUP, C's i Som VNG, i l'abstenció d'ERC i PP. Els pressupostos, d'un total de 68.035.849 d'euros, van ser presentats per la regidora d'Hisenda, Glòria Garcia.

Garcia va iniciar la seva intervenció agraint el treball de tots els grups al llarg d'aquests darrers tres mesos. Per Garcia, el pressupost "no és un expedient administratiu normal, ja que marca les línies bàsiques de l'acció de govern. Les quatre prioritats en que es sosté aquest pressupost son la igualtat d'oportunitats, l'aposta per l'espai públic, la captació de nova activitat econòmica, i l'administració sostenible. La proposta de pressupost té molt en compte la protecció de les persones socialment més vulnerables amb un seguit d'accions molts concretes. També mostra la voluntat del Pla d'Acció Municipal (PAM) per a la millora de l'espai públic, en temes com el foment del civisme o el nou concurs per a la jardinera. A la part econòmica es vol projectar la ciutat amb partides específiques pel desenvolupament del Pla Estratègic, la consolidació de la Destinació de Turisme Familiar, i la clara aposta per les platges del municipi. Així mateix també es vol garantir l'aplicació de la llei de transparència a l'administració. Crec que aquests quatre objectius els poden assumir tots els grups del consistori." Finalment la regidora assegurà que "aquest és un pressupost que ha de suportar una gran càrrega financera i que precisament per això és un pressupost fet des de la responsabilitat. És un pressupost obert i subjecte a matisos al llarg de l'exercici. Es un pressupost realitzable i que intenta donar respostes a les demandes de la ciutadania."

El torn d'intervencions de l'oposició el va obrir el representant del PP, Carlos Remacha, que va celebrar el fet de no demorar més l'aprovació del pressupost 2016. "Ara cal que es comenci a debatre el pressupost de l'any vinent. Cal que l'Ajuntament ajusti la seva despesa. En les circumstàncies actuals la despesa no pot seguir superant als ingressos, i per assolir aquest fet no cal acudir sempre a la pujada d'impostos. Valorem positivament l'increment en polítiques socials, perquè els sectors vulnerables necessiten aquest ajut. També creiem que és un encert apostar per la promoció econòmica i turística de la nostra ciutat, però la situació a la via pública es molt dolenta i que calen augmentar aquestes partides en el pròxim pressupost." Remacha va criticar la quota a pagar a l'AMI i al Consorci de Normalització Lingüística, així com al fet que "l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú segueix a la cua dels municipis en inversió per part de la Generalitat de Catalunya." Finalment va anunciar la seva abstenció "perquè el PP es un partit responsable i afavoridor de la governabilitat."

La següent intervenció va ser de la regidora de Som VNG, Deborah Zimmerman que va exposar el posicionament de la seva formació, obtingut a partir de la celebració d'una assemblea oberta. "Votarem en contra. Teníem l'esperança que amb l'entrada del PSC al govern la gestió dels comptes municipals fes un gir més social que tornes la dignitat a les persones. Teníem l'esperança de treure de la precarietat a les classes populars. No volem caritat i bones voluntats. Però no es destina ni un sol euro de més Serveis Socials. S'arrossega l'essència del pressupost anterior. Es manté el criteri neoliberal on el mes important és el deure. El deute continua creixent, i creix l'amortització de cada any. Si seguim en la mateixa línia l'any que ve serà pitjor. Cal una estructuració del deute cap a la banca ètica però no hi ha voluntat en aquest sentit. Tot va a favor de la pujada de taxes i impostos. La gent de Vilanova i la Geltrú necessita treballar però el govern treballa per un model basat en la promoció del comerç, les fires i el turisme, que son importants però insuficients. No podem donar suport a aquests pressupostos purament continuistes."

Des de C's, el regidor Francis Álvarez va assegurar que el pressupost no s'ajusta a l'emergència social ni al la promoció econòmica. "Estem en un endeutament del 104%, i a una casa quan es redueixen els ingressos cal ajustar la despesa. Cal començar a fer esforços per a que no arribi l'ombra, encara llunyana, de la intervenció. No entenem els 4.950 euros per l'AMI. Creiem que ni és legal, ni necessari. Els ciutadans no han de col·laborar en aquesta aportació. Hi ha quasi mig milió d'euros en execució de sentències. Cal treballar d'una altra manera i aquesta despesa ni caldria que existís. Al Consorci de Normalització Lingüística hi ha un augment molt important. No veiem cap justificació per aquesta partida. El govern és molt generós amb el secessionisme i molt poc amb temes que són molt més importants. Trobem a faltar plans d'ocupació municipals. En definitiva creiem que els pressupostos no atenen als serveis socials, ni a la promoció econòmica que ens cal, ni es fa esforços en temes prioritaris, i no son els nostres pressupostos de cap de les maneres."

La regidora d'ERC, Olga Arnau va afirmar a l'inici de la seva intervenció que "aquesta proposta la votaríem en contra. És una proposta continuista en forma i continguts. I això ens preocupa perquè els problemes s'han agreujat i la situació del consistori es molt greu. Esperàvem mes política, més diàleg i mes innovació. Hi ha manca de lideratge polític del govern, i sembla que el govern no sàpiga que està en minoria. És un pressupost que emmascara partides i que impedeix fer propostes alternatives Ens ha costat arribar a la informació real i hem hagut de preguntar molt. Comença a ser urgent i necessari clarificar les partides. Ens parlem de plans de xoc però nomes hi ha redistribució de partides. Es una proposta per fer grans titulars. Des d'ERC pensem i creiem en la ciutat. Hem fet uns compromisos de mínims perquè el pressupost tiri endavant per la càrrega financera. L'equip de govern s'ha compromès a un posar a zero tots els marcadors, a elaborar un cens de pisos buits, a explicar el PAM i a una auditoria del deute. Cal obrir les portes i que la transparència deixi de ser només paraules. Ens abstindrem però serem més oposició que mai."

Finalment, el torn d'intervencions el va cloure Josep Asensio des de la CUP, que va obrir la seva exposició amb una àmplia disertació sobre els motius de la crisi econòmica global. Ja a l'apartat municipal, Asensio afirmà que "a Vilanova i la Geltrú s'ha gestionat malament des de l'Ajuntament i esperàvem més del nou govern És un pressupost sense grans diferencies amb els darrers quatre anys. L'augment de la càrrega financera marca molt el pressupost. És un pressupost continuista. Trobem que existeix un salt entre el que govern anuncia i allò que realment diu al pressupost. Hi ha moltes partides disfressades amb nous noms i que, bàsicament, a sobre, es redueixen. L'àrea de serveis socials no augmenta ni un sol euro. Quant a transparència i govern obert hi ha molta declaració d'intencions que no te cap traducció ni documentació. Hi ha molta distància entre les desitjos del govern i la realitat. No hi ha cap menció de l'augment de la càrrega financera. Davant aquest panorama la CUP va fer una proposta discreta però valenta. Es tractaven de mesures en quatre eixos: rescat social; activació econòmica; territori habitatge i medi ambient; i aprofundiment democràtic. Era una manera de sortir d'aquest discurs que ens diu exclusivament que no hi ha altra alternativa. El govern va despatxar aquesta proposta perquè afirmava era un risc per l'equilibri pressupostari. Cal una reflexió al voltant finances municipals. Insistim molt en el tema de l'endeutament, i algú ens acusa de voler passar comptes amb el passat, però el manteniment dels espais públics està hipotecat. Estem en mans de forces que no podem controlar i no són els pressupostos que necessita Vilanova i la Geltrú."

Un cop acabada la discussió d'aquest únic punt del ple extraordinari, el regidor de Promoció Econòmica i Projecció Exterior de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Gerard Figueras, es va voler dirigir al Ple per anunciar la seva renúncia a l'acta de regidor. Figueras ha estat nomenat recentment Secretari General de l'Esport de la Generalitat de Catalunya per la qual cosa ha renunciat a la presidència del Consell Comarcal, i ahir a l'acta de regidor de la ciutat.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00