Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

20/12/2016

Sis escriptors 'llegeixen' l'obra de Ramon Casas en l'any del 150è aniversari del seu naixement

El quadre està exposat al Museu Balaguer amb motiu de l'Any Casas     El quadre està exposat al Museu Balaguer amb motiu de l'Any Casas

La Biblioteca Museu Víctor Balaguer acollirà el 16 de febrer la interpretació de l'escriptor sabadellenc Antoni Clapés del quadre 'La vídua'

Aquest dimarts 20 de desembre comença el cicle "Lletres i Arts. Visions de Ramon Casas" que s'emmarca dins dels actes de l'Any Ramon Casas, declarat amb motiu dels 150 anys del naixement del pintor, i que es commemora entre el març de 2016 i el març de 2017.
Es tracta d'un seguit de xerrades amb l'ànim de lligar el pintor amb les lletres, que es faran en 6 museus diferents, des del 20 de desembre a Sabadell fins al 18 de febrer a Olot.

Ramon Casas i Carbó (Barcelona, 4 de gener 1866 – 29 de febrer 1932) és un dels pintors més representatius del Modernisme i de la pintura catalana fins al primer terç de segle vint. La seva obra ha esdevingut un referent cabdal pel que té de representatiu de la modernitat importada de París, la visió social, la descripció de les multituds i la representació d'una determinada visió de la figura femenina. Obres com Ball al Moulin de la Galette (1890-1891, Museu del Cau Ferrat de Sitges), Plein air (1891, MNAC), Madeleine (1892, Museu de Montserrat), La càrrega (1899, Museu Comarcal de la Garrotxa, Olot) o La Sargantain (1907, Cercle del Liceu) constitueixen autèntiques icones de la pintura catalana moderna.

Lletres i Arts. Visions de Ramon Casas

Des de la Institució de les Lletres Catalanes i el comissariat de l'Any, s'ha plantejat aquest cicle com una proposta interartística, convidant sis escriptors a que llegeixin sis obres de Ramon Casas. El cicle es desenvolupa en museus que tenen obra de Ramon Casas en les seves col·leccions. La selecció de les obres recull diferents etapes i tipologies pictòriques de Ramon Casas, des d'algun dels seus quadres més emblemàtics, com La càrrega, obres d'inici de la seva carrera, com és el cas Interior d'un taller després d'una festa, o peces menys conegudes que habitualment no estan exposades com l'Esbós amb dibuix de fantasia.
Els escriptors que participen en el cicle són autors que han desenvolupat un lligam amb el món de l'art al llarg pels seus estudis, com a docents o s'han dedicat també a la pintura. Així, el 20 de desembre l'escriptora Marta Pessarrodona llegirà Els adelantos del segle XX al Museu d'Art de Sabadell. Dimarts 27 de desembre Mariàngela Vilallonga llegeix Esbós amb dibuix de fantasia a la Fundació Rocamora de Barcelona. Dijous 19 de gener Susanna Rafart llegeix Interior d'un taller després d'una festa al Museu Nacional d'Art de Catalunya. Divendres 10 de febrer Francesc Serés llegeix Ball al Moulin de la Galette al Museu Cau Ferrat de Sitges.
Dijous 16 de febrer la iniciativa aterra a Vilanova i la Geltrú. Antoni Clapés llegeix La vídua a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Antoni Clapés i Flaqué, nascut a Sabadell l'any 1948, és informàtic de professió, i és fundador i director d'Edicions dels Dies i de Cafè Central. Ha fet col·laboracions habituals en mitjans de comunicació, i en revistes científiques i culturals, i ha obtingut diversos premis literaris, com el Ciutat de Palma-Joan Alcover de poesia per "Crepuscle de mots", el Cadaqués a Quima Jaume i el Cavall Verd-Josep M. Llompart de poesia per "La llum i el no-res", i el Cavall Verd-Rafael Jaume de traducció poètica. També ha estat guardonat amb el Premi Mots Passants de la Universitat Autònoma de Barcelona per la traducció catalana de l'obra "Tomba de Lou" de la quebequesa Denise Desautels.
Finalment, dDissabte 18 de febrer Narcís Comadira llegeix La càrrega al Museu de la Garrotxa d'Olot.
Totes les xerrades són activitats gratuïtes amb aforament limitat, i estan organitza des per la Institució de les Lletres Catalanes i l'Any Ramon Casas

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00