Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

25/11/2016

L'habitatge i la vulnerabilitat residencial, a debat a la VI Jornada de la Inclusió Social

La sisena edició de la Jornada s'ha celebrat a Neàpolis    La sisena edició de la Jornada s'ha celebrat a Neàpolis

La jornada ha servit per analitzar la necessitat d'una nova mirada i de nous models d'intervenció en matèria d'exclusió residencial

S'ha celebrat a Neàpolis, per sisè any consecutiu, la Jornada de la Inclusió Social, organitzada pel Pla Local d'Inclusió Social de Vilanova i la Geltrú.

La jornada es planteja cada any com un espai per informar i sensibilitzar sobre els processos d'exclusió social que es donen en diferents àmbits vitals de les persones i que dificulten tenir una millor qualitat de vida. A la vegada que es presenta una problemàtica social determinada i els seus efectes, interessa especialment mostrar idees i projectes innovadors que es duen a terme per a la inclusió social i la millora de qualitat de vida de les persones afectades.

Sota el títol "L'habitatge com a punt de partida. Models innovadors per fer front a la vulnerabilitat residencial", la jornada ha servit per detectar quins processos d'exclusió social es donen, els col·lectius més afectats, i quins instruments es poden aplicar per fer-hi front.
Gerard Llobet, regidor d'Habitatge, ha inaugurat la Jornada explicant la tasca que es fa des de l'Oficina Local d'Habitatge, en col·laboració també amb l'Agència d'Habitatge de la Generalitat. I ha explicat que la tasca de la comissió municipal de seguiment de les polítiques d'habitatge fa una tasca eminentment preventiva: "ens trobem a anys llum que les polítiques d'habitatge s'enfoquin més enllà d'un interès financer, però des de les administracions locals podem aplicar polítiques de prevenció".
Jornada Inclusió Social petita
L'alcaldessa Neus Lloveras, per la seva banda, ha destacat els esforços que hi dediquen les administracions locals "perquè sabem que, resolent la problemàtica de l'habitatge, fem un gran pas per evitar l'exclusió social".

La Jornada ha comptat amb persones expertes en la temàtica de l'habitatge i la vulnerabilitat residencial. Conduïda i moderada per Carme Trilla, presidenta de la Fundació Hàbitat 3, la ponència principal ha anat a càrrec de Fernando Fantova, consultor social i doctor en ciències polítiques i sociologia del País Basc. Fantova ha parlat de l'àmbit residencial des de la perspectiva dels serveis socials, i ha reivindicat que cada sistema de benestar social (la sanitat, l'ensenyament, les polítiques d'habitatge...) ha d'atendre les persones vulnerables que en poden quedar excloses.
També han intervingut la vilanovina Blanca Deusdad i Núria Lambea, de la Càtedra de Inclusió Social de la Universitat Rovira i Virgili, que han exposat àmbits dins l'oferta i gestió de l'habitatge social que poden influir en la inclusió social residencial, i han presentat el cas d'un col·lectiu especialment vulnerable a l'exclusió residencial: la gent gran.
El doctor en Sociologia i expert en regeneració urbana i metodologies participatives, Óscar Rebollo, ha presentat l'habitatge a través d'una perspectiva més comunitària, plantejant diferències sobre els nivells de desenvolupament de les relacions en el si de les poblacions que fan que esdevinguin en menor o major grau una comunitat autoorganitzada, i dels efectes que té aquesta situació en els nous models d'abordatge en l'àmbit residencial.
Ha tancat la ronda de ponències Joan Uribe, director de Sant Joan de Déu Serveis Socials de Barcelona, i president de FEANTSA (Federació Europea d'organitzacions que treballen amb persones sense llar), per exposar la problemàtica d'exclusió residencial més extrema, el "sensellarisme", i un model per combatre'l, el "housing first". Aquest model planteja que les persones sense llar, abans que atendre altres qüestions que els afecten a nivell de salut, laboral, o d'altres, cal que cobreixin la seva necessitat d'habitatge. A partir de disposar de la seguretat de tenir un domicili, els professionals i entitats especialitzades poden acompanyar la persona en el seu camí cap a un major grau d'inclusió social, al ritme de cadascuna i d'una forma totalment personalitzada.

La jornada ha acabat amb una taula rodona amb les persones ponents i un torn obert de paraules.
Per cloure-la, la tinenta d'Alcaldia de l'Àrea de Polítiques de Ciutadania, Teresa Llorens, ha destacat la tasca de sensibilització del Pla Local d'Inclusió Social, i ha recordat que "qualsevol persona, al llarg del seu cicle vital, pot viure una situació d'exclusió social. Les administracions hem de poder establir unes línies estratègiques que abordin aquestes problemàtiques que considerem prioritàries, com el dret a l'habitatge".

Podeu veure un àlbum de fotografies de la Jornada en aquest enllaç

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00