Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

09/07/2014

Els gegants de la Geltrú estrenen vestits per Festa Major

Els geganters, les modistes i la regidora han presentat els actes de presentació dels nous vestits   Els geganters, les modistes i la regidora han presentat els actes de presentació dels nous vestits

Una comèdia teatral aquest diumenge servirà per acabar de recaptar els fons necessaris per la posada en escena dels nous vestits de l'Ulderich i la Guisla

"Només hem canviat el vestuari, però és que els ha canviat fins i tot la fesomia". Així resumien les modistes Rosa Maria Coca i Susanna Santasusana la feina que les ha ocupat permanentment durant els darrers mesos. I és que elles han estat les encarregades de dissenyar i confeccionar els vestits nous dels gegants de la Geltrú.

L'Ulderich i la Guisla estrenaran vestits aquesta Festa Major, però tothom qui els vulgui veure abans ho podrà fer en els actes de presentació que s'han preparat per divendres 18 i dissabte 19 de juliol.
Prèviament, aquest diumenge 13 a les 19 h, el teatre Principal acollirà la representació de l'exitosa comèdia "En Pau vol viure en pau", d'Esbarjo teatre, que té la intenció de recaptar fons per acabar de pagar els vestits, que han costat 6.310 euros, i els actes de presentació. Amb l'objectiu d'omplir el teatre, la Colla de Geganters posa a la venda les entrades al preu de 10 euros dissabte de 19 a 21h, i una hora abans de la representació al mateix teatre.

Els nous vestits s'han pogut finançar gràcies a les aportacions ciutadanes que s'han fet a través de la plataforma Verkami i de les subscripcions populars a peu de carrer. La regidora de Cultura, Marijó Riba, destacava "l'agraïment i la felicitació a tothom: ciutadans, modistes i geganters per col·laborar a mantenir com toca el patrimoni festiu de la ciutat, la nostra riquesa".

Divendres 18, durant l'acte de presentació dels vestits que es farà a les 20 h al Castell de la Geltrú, es farà el lliurament d'un petit obsequi a tots els ciutadans i ciutadanes que han col·laborat, i que tindran el seu nom escrit en un pergamí. En total han estat 68 persones a través de la subscripció popular, i 45 a través de la plataforma Verkami.

L'acte de divendres serà, segons el vicepresident de la Colla de Geganters Jordi Milà, "un fet insòlit i històric, perquè es podrà veure les dues parelles de gegants de La Geltrú juntes: els vells que van fer els veïns l'any 1972, que lluiran els vestits que fins ara duien els nous però adaptats per les modistes, i els nous de l'any 2000 amb els nous vestits".

Dissabte 19 se celebrarà una cercavila amb les tres parelles de gegants de Vilanova i la Geltrú, i les colles convidades de la Roca del Vallès, del Casc Antic i de Nou Barris de Barcelona. La plantada de gegants es farà a les 17.30 h al capdamunt de la rambla Principal i a les 18 h començarà una cercavila que baixarà per la rambla, passarà per la plaça de la Vila, i acabarà a la plaça de l'Assumpció.

El projecte de fer uns vestits nous per als gegants de la Geltrú va néixer l'any 2012 quan la parella de gegants, l'Ulderich i la Guisla, va celebrar el seu 40è aniversari. Aleshores, la Colla de Geganters es va marcar l'objectiu de recuperar els gegants vells i vestir-los amb la roba que portaven els actuals gegants i, a la vegada, dotar aquests d'uns nous vestits.

Les dues modistes que van rebre l'encàrrec es van mostrar il·lusionades des del primer moment: "era un repte, ens vam posar a buscar informació sobre l'Edat Mitjana, els teixits i els colors que s'utilitzaven, vam fer un disseny, i els geganters ens van dir que els agradava molt. Vam voler veure els gegants i de seguida vam captar què podíem fer perquè es veiessin més guapos. Els colors els teníem clars: la Guisla vesteix colors de mar i d'horta, i l'Ulderich els colors de la terra i de la vinya. Ara semblen uns altres, però si els voleu veure heu de venir el dia 18 a la presentació". 

Els geganters han volgut destacar també la col·laboració de Lluís Farré, que ha fet la clau que porta l'Ulderich, de Pau Orriols, que ha fet la sivella del cinturó del gegant, i del joier argentí Rosendo, que ha fet les arracades de la Guisla.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00