Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

19/03/2014

L'assemblea de la Xarxa de ciutats i pobles per la sostenibilitat aprova la Declaració de Vilanova per l'adaptació al canvi climàtic

La Xarxa ha aprovat la implicació dels governs locals en l'adaptació al canvi climàtic          La Xarxa ha aprovat la implicació dels governs locals en l'adaptació al canvi climàtic

La nostra ciutat acull la 14a assemblea general, que aprova un acord per un salt endavant del Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses i per una energia sostenible local

150 persones, entre representants d'ajuntaments, altres administracions locals, mancomunitats, consells comarcals, diputacions i Generalitat, han omplert l'Auditori Eduard Toldrà en la 14a assemblea anual de la Xarxa de ciutats i pobles cap a la sostenibilitat.

L'assembla ha servit, entre d'altres, per aprovar la Declaració de Vilanova i la Geltrú per l'adaptació als efectes del canvi climàtic en el territori i el litoral, que acorda definir estratègies d'adaptació, mobilitzar els agents implicats, o promoure la gestió i la protecció integral de l'espai marí, així com actuar per una gestió sostenible i eficient del cicle de l'aigua per augmentar l'eficiència en l'ús de l'aigua.

En l'acte d'inauguració, l'alcaldessa de VNG Neus Lloveras s'ha mostrat molt satisfeta d'acollir la trobada, i ha recordat que el municipi, com a ciutat marinera, està molt afectat pel canvi climàtic, així com per la nova llei de costes. Lloveras ha mostrat la voluntat de seguir treballant, "malgrat alguns ens volen retallar competències, els municipis seguirem compromesos amb els temes que afecten els nostres ciutadans".

Per la seva banda, Joan Puigdollers, president de la Xarxa, ha insistit en els objectius de reducció de l'emissió de CO2 i gasos d'efecte hivernacle per lluitar contra el canvi climàtic, i ha posat èmfasi en l'adaptació a aquest fenomen. "Ja fa temps que hem assumit que hem de lluitar contra el canvi climàtic, ara veiem que ens hi hem d'adaptar, prevenint els seus efectes, i un d'ells és l'impacte sobre el litoral, que a Catalunya pot ser important".

L'Assemblea també ha servit per aprovar l'Acord de la Xarxa per un salt endavant del Pacte dels Alcaldes i Alcaldesses per una Energia sostenible local. Un pacte que es va iniciar fa 5 anys per a la mitigació del canvi climàtic, i que assumia com a objectiu per part dels municipis signants reduir en un 20% l'emissió dels gasos d'efecte hivernacle. Ara, amb més de 500 municipis adherits, el pacte es proposa un projecte més ambiciós: reduir les emissions un 40% per l'any 2030. És per això que Joan Puigdollers ha reclamat més fons europeus, de l'Estat i de la Generalitat per donar-hi suport, i fent "que s'escolti la veu municipal en l'àmbit mediambiental en aspectes que es regulen des d'Europa".

L'Assembla, que ha comptat amb la presència de la diputada adjunta de medi ambient de la Diputació de Barcelona Mercè Rius, ha inclòs la presentació de diverses ponències i acords institucionals, com una ponència sobre la contaminació acústica, o un acord de la Xarxa sobre l'energia sostenible local. També s'hi ha fet taules de reflexió i debat al voltant de camí recorregut fins ara i del camí que queda per recórrer fins l'any 2020 per continuar actuant en la mitigació del canvi climàtic.
Els representants dels ajuntaments presents s'han compromès a ratificar i aprovar la Declaració i els acords als seus plens municipals per començar a treballar tots els seus punts. D'aquesta manera, la Xarxa fa un pas més implicant les administracions locals. 

Xarxa sostenibilitat

Blanca Albà, regidora de Medi Ambient a l'Ajuntament de VNG, ha recordat en l'acte de cloenda que "ara cal posar en marxa aquests acords, perquè la Xarxa treballa dia a dia en la millora del medi ambient, però no s'hi val a badar, i cal animar més municipis a formar-ne part". Albà ha recordat que "aprovar a la Declaració de Vilanova a la nostra ciutat és un encert, ja que som una ciutat oberta al mar, que fa moltes activitats relacionades amb el medi marítim, i estem preocupats pels efectes del canvi climàtic. Tenim espais protegits com la Platja Llarga o els Colls-Miralpeix, i un dels ports comercial i pesquer més importants de Catalunya, que ja ha començat a notar els efectes del canvi climàtic".

Els assistents que ho han volgut han acabat la jornada amb un dinar amb productes locals ecològics, i activitats paral·leles com una visita al port, una visita a la llotja a la subhasta del peix, o la presentació del projecte Rorqual, on s'explicarà el fenomen que representa la presència d'aquesta balena a la costa catalana i especialment a les costes del Garraf, amb un àudiovisual i visita al vaixell.

Podeu veure més fotografies aquí.

Més informació aquí

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00