Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

29/08/2014

Els socorristes de les platges de VNG reben coneixements sobre diferents tipus de meduses

'Chrysaora-hysoscella'   'Chrysaora-hysoscella'

La formació és a càrrec de l'Institut de Ciències del Mar

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú col·labora des de fa molts anys amb l'ACA, l'Agència Catalana de l'Aigua, en el control de la qualitat de l'aigua de les zones de bany. L'Àgència, per la seva banda, col·labora des de l'any 1994 amb l'Institut de Ciències del Mar en el camp de l'observació i detecció de meduses a les costes del litoral català. Una col·laboració que, des de l'any 2007, es va veure incrementada amb controls més exhaustiu sobre les espècies de medusa que freqüenten el nostre litoral, les condicions que afavoreixen la seva presència o les conseqüències de la seva picada.

Catalunya és un referent mundial en l'estudi de les meduses. És per això que l'Institut de Ciències del Mar es va adherir l'any passat al projecte internacional MedJelly. Es tracta d'un programa que disposa d'un aplicatiu, a través del qual es pot consultar a l'instant tota la informació referent a qualsevol de les platges del litoral català, amb dades actualitzades sobre l'estat del mar, les condicions meteorològiques, el tipus de bandera que oneja i el motiu, o qualsevol altre informació que pugui ser d'interès pels usuaris. Gràcies a aquest aplicatiu també es pot saber, per avançada, si hi ha presència de meduses a les aigües de bany i a quina espècie pertanyen.

Amb l'objectiu que aquests professionals coneguin millor les diferents espècies de meduses que a l'estiu poden aparèixer a la platja, l'Institut de Ciències de Mar els ofereix unes xerrades formatives, gràcies a les quals obtenen més informació sobre l'espècie i saber com actuar i atendre els usuaris davant possibles picades.

La voluntat, de cara a l'any vinent, és poder fer extensiva aquesta formació al conjunt de la ciutadania, i en especial als responsables dels centres d'esplai de la ciutat, que ofereixen activitats de platja per a nens i joves durant els mesos d'estiu.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00