Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

17/06/2016

L'Economat, el Centre Obert, i Actua tots per tots al Congrés del Tercer Sector

Les presentacions es van fer en format taula breu           Les presentacions es van fer en format taula breu

Aquesta setmana s'ha celebrat el Vè Congrés del Tercer Sector Social organitzat per la Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya. Les experiències vilanovines s'hi van presentar dijous

El Teatre Nacional de Catalunya i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona han acollit durant aquesta setmana el Vè Congrés del Tercer Sector Social, organitzat per la Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya.

El programa incloïa conferències, col·loquis, debats, la presentació del baròmetre del tercer sector social 2016, visites, una mostra de federacions d'entitats de la Taula del Tercer Sector Social, i també s'hi presenten 154 experiències, entre elles l'Economat de Vilanova i la Geltrú, el Centre Obert, i el projecte Actua, tots per tots.

En una àgora participativa, aquest dijous més de cent entitats diferents han presentat diverses experiències innovadores: 131 en l'àmbit de la intervenció social; i 23 en el camp de la millora organitzativa, de finançament o de gestió.

Així, al matí, dins l'àmbit de la innovació en la intervenció social, es va presentar, sota el títol "Generant Oportunitats", el projecte que coordina la xarxa dels quatre Centres Oberts de Vilanova i la Geltrú, on participen educadors de Serveis Socials i educadors de l'equip educatiu de Centre Obert i es fomenta la circulació social del infants i adolescents a través de la xarxa de col·laboració amb entitats, el model tutorial amb infants i joves, famílies i escoles, les aportacions des de l'educació emocional, l'escolta dels relats i demandes en primera persona i la participació.
Els encarregats de fer la presentació van ser la regidora de Serveis Socials de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Gisela Vargas; i Miquel Àngel Carreto, d'ACTUA SCCL (Cooperatives d'iniciativa social. Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya).Congrés tercer sector Gisela

A la tarda es va fer la presentació "L'Economat de VNG - Molt més que aliments!", dins l'àmbit de la "innovació en la intervenció social". Ramon Carbonell, coordinador de Càritas Interparroquial de Vilanova i la Geltrú; i Antoni Marrugat, responsable de l'Economat de VNG, van presentar aquest servei que acull i atén amb dignitat a persones en situacions desafavorides i assegura una cistella de 28 productes a triar segons cultura, gustos o necessitats. Es treballa amb 30 empreses i entitats i 120 voluntaris de Càritas que aporten qualitat en l'atenció. L'Economat més enllà de la distribució d'aliments, és un servei de tota la ciutat, i no només assistencial. Incorpora una vessant formativa (amb tallers d'economia domèstica), i una vessant pedagògica (està obert a ser un espai d'aprenentatge col·laborant amb les escoles i amb diversos projectes educatius de la ciutat).
Congrés tercer sector p
Finalment, dins l'àmbit "Innovacions organitzatives, de finançament i en la gestió en l'àmbit del Tercer Sector", també es va presentar l'experiència d'Actua, Tots per Tots, en matèria de salut mental. Yolanda Guasch i Judith Sanjuan, d'ATRA (Coordinadora de Comunitats Terapèutiques i Pisos de Reinserció per a Drogodependents de Catalunya), van parlar d'aquest programa comunitari de Suport a la Vida Autònoma per a persones amb malaltia mental, amb atenció a la pròpia llar i la participació activa de voluntaris amb i sense malaltia mental. Fomenta la cooperació, el suport i l'ajuda mútua, potencia l'autonomia, l'apoderament, la millora de la qualitat de vida i la inclusió social de les persones amb trastorn mental i afavoreix el trencament de l'estigma.

El Congrés
La Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya ha convocat el V Congrés del Tercer Sector Social amb els objectius de reivindicar com posar les polítiques socials al centre de tots els programes i projectes polítics; reflexionar sobre com prioritzar la reducció de les desigualtats com a objectiu de la recuperació econòmica que estem començant a percebre; reclamar reforçar els drets socials, greument erosionats per culpa de la crisi; i enfortir el paper del Tercer Sector Social per contribuir a créixer socialment.

La Taula del Tercer Sector agrupa el conjunt de les entitats socials de Catalunya. Està formada per 35 federacions i organitzacions diferents, que agrupen en conjunt a més de 3.000 entitats socials no lucratives que actuen en l'àmbit dels drets socials i l'atenció a les persones: associacions, fundacions, cooperatives d'iniciativa social i empreses d'inserció.
La institució va néixer l'any 2003, i dóna visibilitat a les actuacions del conjunt del Tercer Sector Social en defensa de les persones més vulnerables, defensa un model de societat amb més igualtat i més justícia social, promou l'enfortiment i la millora contínua del conjunt de les entitats socials, i representa al sector davant de les administracions públiques, els mitjans de comunicació i la societat en general.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00