Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

14/10/2016

La biblioteca Víctor Balaguer inaugura l'exposició 'Atles Molas'

Dijous s'inaugura una mostra que vol reconèixer la tasca ordenadora de Joaquim Molas i la seva intervenció en la descoberta i estudi de les avantguardes literàries a Catalunya

“Atles Molas. Ordre i disjuncions en les avantguardes” és el títol de la mostra que s'inaugura dijous 20 d'octubre a la Biblioteca Museu Balaguer a 2/4 de 8 del vespre, i que es podrà visitar fins el 15 de gener de 2017.

El passat mes de març es complia el primer aniversari de la mort de Joaquim Molas. La Biblioteca Museu Balaguer i l'Aula Joaquim Molas han volgut fer el primer acte de reconeixement i reivindicació de la persona i de la tasca ordenadora de Joaquim Molas, i ho han fet amb aquesta mostra comissariada pels professors Enric Bou (Università Ca' Foscari Venezia) i Jordi Cerdà Subirachs (Universitat Autònoma de Barcelona).

Aquesta exposició mostra la intervenció de Joaquim Molas com a crític, historiador, professor i impulsor d'activitats editorials, en la descoberta i estudi de les avantguardes literàries a Catalunya. Aquest és un dels aspectes als quals dedicà una atenció fidel al llarg d'una llarga trajectòria d'estudiós. És el fruit d'una primera incursió en el seu arxiu i biblioteca que forma part del llegat a la Biblioteca Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú.
Molas va aconseguir lligar un coneixement que inicià en el clos familiar a partir de llibres i revistes de la biblioteca del seu pare, amb els coneixements que va desenvolupar durant els estudis a la Universitat de Barcelona i el que va conèixer durant una estada de dos anys a Liverpool. Tradició familiar i científica s'aplegaren per formular una visió molt original de les avantguardes catalanes, preparant visions de conjunt i amb atenció a algunes de les figures majors, Joan Salvat-Papasseit, J.V. Foix i Salvador Dalí, sense oblidar figures menys importants però que complien un paper en el conjunt. El recorregut culmina amb una exposició del «Mètode Molas» (MM), una finestra per copsar l'original manera com organitzava l'estudi de la literatura.
Joaquim Molas s'atansava a la literatura des de la curiositat del text, a partir de dades textuals i de context i aconseguia d'establir una constel·lació de sentit, una xarxa de connexions significatives entre elements que en aparença eren distants o independents.

La mostra es complementa amb un catàleg que proposa la primera anàlisi de l'obra de Molas amb perspectiva, amb dos articles d'Enric Bou i Jordi Cerdà Subirachs, fonamentals per a comprendre l'abast del llegat intel·lectual del crític, historiador de la literatura i professor.

A més, durant les setmanes de l'exposició s'ha programat un cicle de converses amb persones que des d'aspectes diferents van tenir contacte directe amb Joaquim Molas.
Així, el 9 de novembre José Corredor-Matheos i Daniel Giralt-Miracle parlaran de
“Joaquim Molas i les exposicions d'avantguardes”. El 17 de novembre Joan R. Veny i Glòria Bordons ho faran sobre “Molas, entre Foix i Brossa”. El 15 de desembre Vicenç Altaió i Sam Abrams conversaran sobre “Molas, educació sentimental i avantguardista”, i el 15 de gener de 2017, per cloure la mostra, Joan Lluís Bozzo i Isona Passola parlaran sobre “Molas i la llavor d'un nou teatre”.

L'horari d'obertura al públic és de dimarts a dissabte de 10 a 14 h i les tardes de 17 a 19 h, excepte dijous, de 19 a 21 h; diumenge d'11 a 14 h. Tots els dijous l'entrada és de franc.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00