Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

22/12/2015

Oberta la participació on-line al Pla d'Actuació Municipal

El document per participar online s'ha presentat en roda de premsa    El document per participar online s'ha presentat en roda de premsa

S'inicia el període de recollida d'aportacions de la ciutadania al PAM

El Pla d'Actuació Municipal (PAM) 2015-2019, el document que planifica l'activitat del govern de Vilanova i la Geltrú per aquest mandat corporatiu obre el període de recollida d'aportacions ciutadanes a través d'Internet i de manera presencial. El document defineix els objectius i les polítiques d'actuació del govern municipal amb el propòsit d'assolir una millora del benestar i la qualitat de vida dels vilanovins i les vilanovines, així com situar la ciutat en un escenari de desenvolupament i creixement econòmic, social i cultural per als propers anys.
El PAM 2015-2019 ha tingut com a punt de partida el document de Bases per la Governabilitat fruit del pacte de govern entre els grups municipals de CiU i PSC el juny de 2015, en el qual es van establir quatre eixos d'actuació per al present mandat: igualtat d'oportunitats i cohesió social; ocupació i promoció econòmica; territori i espai públic, i transparència i participació.
El contingut d'aquests quatre eixos s'ha desenvolupat en els primers mesos del mandat i ara comença el període per tal d'incorporar-hi propostes de la ciutadania, entitats, i agents econòmics i socials. Aquestes incorporacions es podran fer de dues maneres, a través d'Internet o en les diferents trobades presencials que es duran a terme.
El resultat d'aquest document serà un full de ruta possible i realitzable fins al 2019 amb 65 objectius a assolir, mitjançant l'aplicació de 208 accions concretes.

ELS 4 EIXOS D'ACTUACIÓ
La nostra ciutat, com la majoria de municipis del país, viu un moment complex marcat per una dura crisi econòmica que ens afecta des de 2008 i que castiga especialment les persones en més situació de vulnerabilitat. L'atenció urgent a aquestes persones, així com generar polítiques que afavoreixin la creació d'ocupació a la nostra ciutat, és la prioritat de l'acció del govern municipal.
Paral·lelament, el govern municipal té la responsabilitat de garantir el benestar de la ciutat en el present i en el futur immediat. És en aquest sentit que són necessàries polítiques per al foment de la cohesió social, la igualtat d'oportunitats, la convivència, l'equilibri territorial i el desenvolupament econòmic.
La crisi econòmica va lligada a una crisi del model de societat occidental i a una revisió dels seus valors. Així, actituds com l'honestedat, la transparència, l'eficiència, el compromís, l'esforç, l'emprenedoria, la cooperació o la participació, esdevenen forces transformadores i amb capacitat de regeneració, tant en la gestió pública com privada, tant a nivell individual com col·lectiu.

En aquest sentit, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú manté l'aposta ferma per ser una administració més propera, accessible, eficient i facilitadora per a la ciutadania. I alhora per ser una administració més representativa de les sensibilitats i les necessitats de la societat civil, que promogui la corresponsabilitat dels teixits econòmics, socials i associatius, i que fomenti la participació del conjunt de la ciutadania en la presa de decisions.

En aquest context, amb la voluntat de donar resposta a les necessitats que emanen de la realitat actual, s'han definit els quatre eixos d'actuació que orientaran les polítiques del govern municipal durant aquest mandat:

1. Igualtat d'oportunitats i cohesió social
Conté les polítiques que vetllen per la inclusió social de tots els col•lectius; la qualitat i la universalitat de l'educació i la formació; l'assistència social i sanitària de qualitat, la cultura com a eina de transformació; el foment de la convivència; la promoció de la igualtat de gènere; l'atenció específica a les diferents etapes vitals; la cultura de la pau, i l'esport com a activitat de cohesió social.

2. Ocupació i promoció econòmica
S'hi contemplen les polítiques dirigides a la creació de nova activitat econòmica, potenciant àmbits estratègics com la indústria, el port o el coneixement; les polítiques per al foment de l'ocupació; el suport a l'economia i l'emprenedoria social; la potenciació dels productes de proximitat, del comerç i del model turístic familiar, responsable i sostenible.

3. Territori i espai públic
Preveu les polítiques per un planejament urbanístic adequat a les futures necessitats de la ciutat; les polítiques d'habitatge com a dret fonamental; l'aposta per una mobilitat sostenible; la millora de l'espai públic; les polítiques mediambientals i de preservació de l'entorn, i les polítiques de protecció i seguretat.

4. Transparència i participació
S'hi defineixen polítiques perquè els valors de responsabilitat social i ètica siguin present en tots els àmbits d'actuació de l'administració; el foment de la participació ciutadana; la protecció dels drets i la seguretat ciutadana; la promoció de l'eficiència i l'eficàcia, i el treball en xarxa amb el teixit associatiu local.


CALENDARI D'ACCIONS PARTICIPATIVES
22 de desembre de 2015. Obertura del document a la participació online a través d'una aplicació externa més visual i intuïtiva que la de gestió interna. Possibilitat per part dels grups municipals i de la ciutadania de valorar les accions proposades i de plantejar noves propostes (totes visibles i també valorables). El procés online estarà obert fins a l'1 de febrer.
Juan Luis Ruiz, portaveu del govern i regidor de Comunicació i Participació, ha animat tothom en roda de premsa a consultar aquest document i a participar-hi: “esperem que pugui rebre la màxima participació possible per part de ciutadania, entitats i col·lectius, i com a govern valorarem quines propostes lliguen amb el projecte de ciutat que tenim nosaltres”.

De l'11 al 29 de gener 2016, sessions informatives i de participació:
Dimarts 19 de gener – Centre Cívic Sant Joan
Dimecres 20 de gener – Centre Cívic Mar
Dijous 21 de gener – Centre Cívic Geltrú

A partir de l'1 de febrer 2016. Incorporació de les propostes online i de les recollides en les trobades presencials al document. Revisió final PAM.
25 de febrer de 2016. Presentació Pla de Mandat definitiu amb totes les aportacions de la ciutadania.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00