Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

07/05/2014

La Taula de Salut Mental del Garraf ja és una realitat

La presentació es va fer després de signar el document d'adhesió    La presentació es va fer després de signar el document d'adhesió

S'ha constituït i presentat la taula, promoguda des de l'Associació de Familiars i Afectats per Malalties Mentals del Garraf i l'Ajuntament de Vilanova

La Taula de Salut Mental del Garraf se suma a les 10 taules que ja existeixen a tota Catalunya, i compta amb el suport tècnic de la Federació Salut Mental Catalunya. La iniciativa la lideren conjuntament l'AFAMMG (Associació de Familiars i Afectats per Malalties Mentals del Garraf) i l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, integrada en el Pla Local d'Inclusió Social.

En l'acte de presentació hi han participat Ramon Estrada, psicòleg de l'AFAMMG; Núria Reig, presidenta de l'AFAMMG; Lourdes Oliana, usuària de salut mental; Marta Poll, directora de la Federació Salut Mental de Catalunya; Carlos Carmona, coordinador dels Serveis de Salut Mental del Garraf; Neus Lloveras, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú;
També hi era Blanca Albà, regidora de Serveis Socials, Medi Ambient i Esports; i l'alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Anna Gabaldà.

La presidenta D'AFAMMG Núria Reig ha recordat que "és molt important la participació activa de tots els agents implicats, i també és bàsic el recolzament que hem rebut per part de la Federació Salut Mental Catalunya".

Neus Lloveras, per la seva banda, ha explicat que "la constitució d'aquesta Taula és només un primer pas al que ens vam comprometre amb el Pla d'Inclusió Local. Hem avançat, però no tant com voldríem, i encara queda molta feina per fer. És important haver posat junts tots els agents implicats". 

Ramon Estrada ens ha traslladat a la Vilanova dels anys 50, i ha comparat metafòricament l'esforç i el crit conjunt que feien els mariners per entrar les barques varades a la sorra al mar amb l'esforç conjunt que s'ha fet, i que s'ha de continuar fent, per tirar endavant la Taula de Salut Mental.

Aprofitant l'acte de presentació, s'han adherit a la Taula, mitjançant la seva signatura oficial, els ajuntaments de VNG, Sant Pere de Ribes i Sitges, AFAMMG, CSMA (Centre de Salut Mental Adults del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu), CSMIJ (Centre de Salut Mental Infanto-Juvenil de l'Hospital Sant Joan de Déu), CASD (Centre d'Atenció i Seguiment de les Drogodependència) IMET, ATRA (Residència Llar Pàdua i Club Social), Hospital de Dia i Servei de Rehabilitació i Entitat Tutelar del Garraf. 

Taula de salut mental públic

El document d'adhesió és un protocol d'intencions que busca propiciar el treball conjunt entre totes les entitats i institucions que treballen amb i per les persones que pateixen malaltia mental, intervenint d'una forma integral i tranversal, per millorar l'acompanyament al procés de rehabilitació de la persona i millorar la seva qualitat de vida.

Els problemes de salut mental són un conjunt de trastorns de diferent naturalesa i presentació clínica, que tenen en comú criteris de gravetat i persistència en el temps, amb tendència al deteriorament i a l'alteració de les relacions personals, familiars i socials de la persona que els pateix i que necessiten una atenció integral.

La Taula vol fer un treball de sensibilització i prevenció, lluitar contra l'estigma, revisar protocols i circuits, establir grups de treball de casos complexos, i implicar i comprometre les administracions en l'aplicació de les solucions proposades.

La primera reunió de la Taula tindrà lloc dimarts 27 de maig a les 12 del migdia a Vilanova.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00