Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

14/04/2016

El Grup de Dansa de Vilanova celebra els seus 75 anys amb l'estrena d'un llibre i una exposició

Una actuació del Grup de Dansa l'any 1972   Una actuació del Grup de Dansa l'any 1972

La publicació es presentarà el 19 d'abril a la biblioteca Armand Cardona, i deu dies més tard s'inaugurarà l'exposició a La Sala

El Grup de Dansa de Vilanova, una de les entitats més veteranes de la ciutat, celebra enguany els seus 75 anys i vol celebrar aquesta efemèride amb tota la ciutadania. Per aquest motiu, d'ara fins a l'estiu ha preparat diversos actes. El primer tindrà lloc aquest dimarts 19 d'abril amb la presentació del llibre 75 anys d'història i danses, una obra escrita per l'historiador Joaquim Ruiz, que narra els orígens i la trajectòria del grup. La publicació s'ha fet amb la col·laboració dels membres de l'entitat, i conté més d'un centenar de fotografies. A més, difon el vestuari del grup i fa una especial menció a un dels balls més representatius de la ciutat, les Danses de Vilanova.

La biblioteca Armand Cardona acollirà dimarts a les 19 h la presentació d'aquest llibre, prologat per l'escriptor i folklorista Bienve Moya. L'autor, Joaquim Ruiz, ha volgut explicar la història d'aquesta entitat, hereva del grup Coros y Danzas de la Sección Femenina, que es va fundar a la capital del Garraf el 1941. Tot i tenir uns orígens lligats al règim franquista, no s'ha de passar per alt la contribució d'aquest grup a la cultura popular catalana. Així, durant aquest període es van recuperar i impulsar balls com la Moixiganga de Valls, la Cascavellada d'Arles-sur-Tech o les mateixes Danses de Vilanova. Ja durant la transició democràtica, molts dels seus components van decidir començar una nova etapa marcada per uns nous valors i uns compromisos socials ben diferents. És a partir d'aleshores que va passar a tenir el nom que coneixem avui dia.

Les celebracions del 75è aniversari del Grup de Dansa de Vilanova continuaran a partir del divendres 29 d'abril amb la inauguració d'una exposició al Centre d'Art Contemporani La Sala. L'acte començarà a les 19 h, i s'hi presentarà una mostra que inclourà fotografies antigues, el vestuari històric de l'entitat i un document audiovisual. L'exposició s'allargarà fins al diumenge 8 de maig, dia en què també se celebrarà un altre dels actes centrals de l'aniversari: l'aplec d'esbarts dansaires.

La trobada s'inclou dins la fira BlauVerd, la fira del mar i el medi ambient, i començarà a les 12 del migdia a la plaça del Port. Els grups participants seran l'Esbart Dansaire Renaixença, l'Esbart l'Espiga d'Or i l'Esbart Vila d'Esplugues. Tots ells, conjuntament amb el Grup de Dansa de Vilanova ballaran balls com la Dansa de Castellterçol, la Galop de Pallars o l'Hereu Riera. El Grup de Dansa convida tots els vilanovins i vilanovines a gaudir d'aquesta exhibició, així com de l'exposició i la presentació del llibre.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00