Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

19/07/2016

Vilanova i la Geltrú ja compta amb un nou museu

L'acte inauguració va comptar amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull     L'acte inauguració va comptar amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull

L'Espai Far es va inaugurar dissabte, i es podrà visitar fins al 31 de juliol de manera gratuïta

Els vilanovins i vilanovines ja han pogut gaudir aquest cap de setmana de els portes obertes al nou equipament museístic de la ciutat.
L'Espai Far s'inaugurava dissabte per posar en valor el patrimoni mariner de Vilanova i la Geltrú, alhora que esdevé un nou punt d'informació turística per als visitants que vulguin gaudir de la façana marítima i de la nostra ciutat.

La regidora de Cultura, Teresa Llorens, recordava que "és un dia important per a la ciutat, perquè obrim un nou museu, i completem l'anella museística de la ciutat, incorporant el mar". Llorens va tenir paraules d'agraïment per als regidors que durant el darrer mandat van impulsar la recuperació d'aquest equipament per la ciutat, Gerard Figueras i Marijó Riba, i va recordar que no hauria estat possible sense la cessió a l'Ajuntament per part de l'Autoritat Portuària. La regidora també va recordar la importància de les subvencions rebudes per part dels fons FEDER europeus, el PUOSC de la Generalitat, i la Diputació de Barcelona, i va agrair la tasca i la implicació dels responsables tècnics de la Regidoria de Cultura durant molts mesos per poder fer realitat un projecte, "que, gràcies a la generositat de persones com les filles de Francesc Roig Toqués o els membres de l'Associació del Museu del Mar podrà mostrar als visitants la memòria històrica i les vivències a través de la memòria oral d'una manera de fer i de viure diferent, que identifica la gent de mar".
Llorens va voler destacar que aquest nou projecte identifica la ciutat, "que guanya en sentiment de pertinença i arrelament, perquè som gent de mar, i que suposa una millora per al barri de mar, que guanya un equipament cultural".
Inauguració Espai Far dins
Per la seva banda, el director de l'Autoritat Portuària Port de Barcelona, Santiago Otero, va recordar que l'any 2002 va començar la col·laboració de Ports de Barcelona amb l'Ajuntament per a la utilització de l'equipament, que va permetre que s'hi instal·lés el Museu del Mar. Va destacar l'esforç d'inversió de l'Ajuntament per recuperar i dignificar l'espai, "que espero que serveixi per impulsar, encara més, l'atractiu turístic i cultural d'aquesta ciutat, capital del Garraf".
Inauguració Espai Far gent
L'alcaldessa Neus Lloveras va donar la benvinguda al nombrós públic assistent, va agrair totes les administracions i persones que s'hi ha implicat durant molts mesos, i va recordar que "en aquest projecte s'hi han concentrat molt esperances, desitjos i somnis, com els de l'aleshores regidor de Promoció Econòmica, Gerard Figueras, i Josep Ibars, que van veure que aquest magnífic espai era una bona eina per potenciar la façana marítima i donar a conèixer a la nostra història marinera". Les dues col·leccions que s'hi poden veure formen part dels somnis d'homes i dones que durant molts anys han estat recollint objectes que ara es posen en valor, així com el bot salvavides Víctor Rojas. "S'hi recull també el somni de Francesc Roig Toqués i la seva famosa Carpa Juanita, que passaran a la història com una peça clau a l'hora de donar a conèixer la nostra ciutat al món".

L'acte d'inauguració va comptar amb el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Josep Rull, que va destacar que "Vilanova i la Geltrú ha decidit rubricar el seu compromís amb el mar, reforçant un símbol identitari de la ciutat. Aquesta aposta de la ciutat per obrir-se al mar representa un compromís amb la nostra Mar Mediterrània, que tradicionalment ha lligat Catalunya amb el món, i que és un símbol de llibertat".

El nou equipament museístic s'ubica en un entorn privilegiat, el Far de Sant Cristòfol, al costat de la platja. El Museu del Mar i el Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués mostren moltes històries i curiositats relacionades amb el patrimoni mariner de la ciutat.
Inauguració Espai Far general
El cap de setmana va comptar amb diverses activitats com tallers infantils, animació teatral, un concert o itineraris per la façana marítima. Durant tot el mes de juliol hi haurà portes obertes amb entrada gratuïta. Tothom qui ho vulgui pot compartir els seva experiència a l'Espai Far a les xarxes socials, amb el hashtag "som gent de mar".

Més informació a www.espaifarvng.cat

Podeu veure l'àlbum de fotografies de la inauguració en aquest enllaç

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00