Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

22/09/2014

Les obres del Far avancen a bon ritme

L'emblemàtic Far de Vilanova conviurà durant uns mesos amb les grúes i material d'obra        L'emblemàtic Far de Vilanova conviurà durant uns mesos amb les grúes i material d'obra

Les obres de reforma i adequació del Far de Sant Cristòfol per convertir-lo en un centre de visitants i d'interpretació del mar estaran acabades a finals d'any o principis de 2015

La regidora de Cultura Marijó Riba ha visitat aquesta setmana les obres de reforma del Far de Sant Cristòfol, que ha d'acollir un ambiciós projecte museístic a partir de l'estiu vinent. Unes obres que van començar el mes de juliol i que segueixen el curs previst, amb l'objectiu que a finals d'any o principis de 2015 estiguin enllestides. Aquests darrers dies s'ha posat el paviment de l'edifici històric, que mantindrà la seva estructura original. L'altre edifici del conjunt del Far, més petit i que s'utilitzava com a magatzem, s'ampliarà per acollir la col·lecció de Francesc Roig Toqués. També es farà un porxo per acollir la "joia" del Museu: el bot salvavides Víctor Rojas. 

Visita obres Far MarijóVisita obres Far detall


Riba ha explicat que, paral·lelament, s'està treballant en el procés de museïtzació de les dues col·leccions. "La col·lecció provinent de l'associació Museu del Mar recollirà les històries que els ciutadans hi han anat dipositant a partir de la donació dels seus objectes i que expliquen la vinculació de la ciutat amb el mar i, per tant, demostren que Vilanova no es pot entendre sense la mar. Servirà per recollir la memòria històrica i homenatjar tota aquesta gent de mar, ciutadans anònims que formen part de la nostra història marinera i que han confiat en l'associació per dipositar-hi les seves memòries".

Pel que fa a la col·lecció Roig Toqués, es tracta d'una història que requereix una especial sensibilitat i que, a partir d'un treball colze a colze amb la família pretén fer-nos reviure l'univers màgic que Francesc Roig Toqués va crear en el seu Museu de Curiositats Marineres, tan enyorat per molts dels milers i milers de visitants i, sobretot, per tots els vilanovins.

Després de fer l'inventari de prop de 6.000 peces (més de 4 mil del Museu del Mar i més de mil del Museu de Curiositats Marineres), ara s'està treballant, juntament amb tècnics experts, en el discurs museològic i museogràfic per destacar els millors aspectes de les dues col·leccions fent ús de les noves tecnologies.

EL FAR serà un espai de preservació i difusió del patrimoni marítim que hi ha a Vilanova i la Geltrú, a més d'un centre d'interpretació i acollida turística. El Far de Vilanova i la Geltrú ha estat testimoni de la història de la ciutat i, a partir de l'any vinent, l'explicarà a tots els visitants a través d'un projecte museístic que recuperarà la memòria marinera. "Volem que la ciutat s'ho senti com a propi, i que els ciutadans i ciutadanes s'hi sentin identificats", diu la regidora de Cultura, que recorda que "Amb aquest projecte estem complint amb el pla de Patrimoni de la ciutat que va aprovar el ple perquè permet preservar aquestes dues col·leccions patrimonials".

Les obres de reforma i adequació del Far de Sant Cristòfol estan finançades pels fons europeus FEDER; pel Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC 2012); i pel programa Xarxa de la Diputació de Barcelona.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00