Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

08/06/2016

Vilanova i la Geltrú es prepara per rebre la 14a marató de donació de sang

Es podrà donar sang de deu del matí a deu del vespre  Es podrà donar sang de deu del matí a deu del vespre

Sota l'eslògan 'La sort de donar sang!', la Marató se celebrarà dimecres 15 de juny al Teatre Principal

El proper dimecres 15 de juny, de 10 a 22 h, el Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú acollirà la catorzena edició de la Marató de Donació de Sang. La campanya, organitzada pel Banc de Sang i Teixits (BST), compta amb la implicació de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, l'Associació de Donants de Sang del Garraf, Creu Roja Vilanova i la Geltrú i el Teatre Principal.

La Marató vol convertir la donació de sang en una gran jornada festiva. Per això hi participen entitats, institucions, empreses i particulars que donen suport i s'impliquen organitzant un seguit d'activitats lúdiques durant tota la jornada.

A més, enguany, a través de l'etiqueta #VNGtesang es vol estendre la presència de la Marató a les xarxes socials, i així mobilitzar la societat del Garraf que utilitza Twitter i Facebook.

La Marató vol sensibilitzar sobre la importància de donar sang com un hàbit, i aconseguir nous donants per estendre aquesta pràctica entre el màxim nombre de ciutadans. Cal tenir en compte que cada dia calen 1.000 donacions a Catalunya per atendre les necessitats dels malalts.

El programa d'activitats s'allargarà tot el dia. A les 10 del matí es farà l'acte d'inauguració de la Marató. Durant tot el dia hi haurà fruita fresca per a tots els donants gràcies a la Fundació Ametller, i durant la tarda es farà el Taller infantil "Fes-te bomber a la Marató!", a càrrec del Parc de Bombers de Vilanova i la Geltrú.

De 10 a 19 h es podran lliurar els dibuixos del concurs de dibuix infantil amb la temàtica de la donació de sang. S'escollirà tres dibuixos guanyadors en funció de tres categories d'edat: Educació Infantil (P3, P4 i P5), Primària I (de 1r a 4t) i Primària II (5è i 6è). D'entre els tres guanyadors, se n'escollirà un que serà el que il·lustrarà el cartell de l'edició 2017. El lliurament de premis es farà a les 8 del vespre.

De set a vuit del vespre hi haurà un assaig obert de la Colla de Falcons de Vilanova i la Geltrú, i de vuit a dos quarts de nou una actuació de Taboo percussió.
De 20.30 a 21 h es farà l'activitat “Mou-te i dóna sang amb la Tribu AMIA”, i a les 9 del vespre hi haurà una actuació de flamenc amb l'Associació Sentir Flamenco.


La jornada comptarà també amb el sorteig d'un val per a un cap de setmana en un bungalow per a 4 persones en temporada baixa, per gentilesa del càmping Vilanova Park, i un refrigeri especial a càrrec de la Pizzeria Chic.

Com cada any, hi haurà un marcador electrònic que comptarà el temps i el número de donants.

Donar sang, un hàbit cívic
Pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que tingui més de 18 anys, pesi 50 quilos o més, i no estigui embarassada.
Per donar sang no cal estar en dejú.
Al web www.donarsang.gencat.cat es dóna resposta a les preguntes més freqüents sobre la donació de sang.

Des de 2002, el BST organitza maratons de donació de sang per tot Catalunya, i cada any se'n fan unes 60 amb l'objectiu d'afavorir la conscienciació de la necessitat de donar sang. Les maratons volen fer viure l'hàbit de la donació de sang com una festa familiar i cívica, de compromís social. Gràcies a la mobilització, es poden duplicar o fins i tot triplicar les donacions recollides en una campanya habitual.

Val a dir que una de cada 10 persones que entra a un hospital necessitarà una transfusió sanguínia, la sang és imprescindible en moltes intervencions quirúrgiques i per curar malalties digestives, l'anèmia o determinats càncers, de cada donació se'n beneficien com a mínim tres persones, ja que se n'obté concentrats d'hematies, plaquetes i plasma. Podem donar sang més d'una vegada l'any. En concret, les dones poden donar-ne 3 vegades l'any i els homes 4. Els components de la sang caduquen passats uns dies, per això és necessari donar-ne de forma regular.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00