Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

15/01/2014

Vilanova i la Geltrú iniciarà aquest mes de gener les inspeccions per poder sancionar habitatges buits

L'Ajuntament de VNG vol aconseguir més pisos per a la Borsa de Lloguer social        L'Ajuntament de VNG vol aconseguir més pisos per a la Borsa de Lloguer social

L'OLH és l'encarregada de realitzar aquestes inspeccions. Durant el 2013, l'OLH ha atès més de 12.000 visites i ha tramitat ajuts al lloguer per valor de 300 mil euros

Vilanova i la Geltrú és un dels municipis que ha avançat més en matèria d'aplicació de la Llei 18/2007 del dret a l'habitatge. Segons ha explicat aquest matí l'alcaldessa de la ciutat, Neus Lloveras, "al novembre de 2013 es va aprovar la creació d'una nova taxa d'inspecció d'habitatges buits per iniciar, si s'escau, un expedient sancionador a la propietat en cas d'habitatges buits". Segons un estudi realitzat per l'Oficina Local d'Habitatge, a VNG hi ha uns 800 pisos en aquesta situació. En aquest sentit, el Ple de l'Ajuntament de la ciutat va aprovar dilluns per unanimitat una moció que pretén fer complir aquesta llei. L'alcaldessa de la ciutat, Neus Lloveras, en l'acte per fer balanç de l'any 2013 de la tasca realitzada per l'Oficina Local d'Habitatge (OLH) de VNG ha afirmat que com a Ajuntament "no podem tenir ciutadans amb necessitats d'habitatge i que aquests no estiguin ocupats". 

La nostra ciutat, tal i com ha afirmat l'alcaldessa Lloveras, "ha estat un dels primers municipis que ens hem posat en marxa per aplicar la Llei del dret a l'habitatge" realitzant les mesures prèvies de manera que a partir d'aquest més de gener ja es donarà inici als procediments d'inspecció i en cas que es pugui fer una declaració d'¡ncompliment de la funció social de l'habitatge iniciar el procediment sancionador pertinent. 

Sobre aquesta qüestió el regidor d'Urbanisme, Obres i Habitatge de l'Ajuntament de VNG, Joan Giribet, ha destacat "la feina intensa que estem realitzant des de l'OLH conjuntament amb Serveis Socials principalment en tot el que fa referència al lloguer social". En aquest sentit el regidor Giribet ha destacat la tramitació i gestió dels ajuts de la Generalitat per al pagament de lloguers realitzats des de l'OLH, 225 expedients, que suposen una quantia propera als 300 mil euros o la tramitació de les sol·licituds per al sorteig de pisos de protecció oficial, 423 sol·licituds. Joan Giribet ha explicat que durant el 2013 també s'ha atès 78 persones des del Servei d'Intermediació en deutes d'habitatge (SIDH) i s'han gestionat 66 expedients de prestacions d'urgència especial (per deutes de lloguer o hipoteca) i s'han atès un total de 12.135 consultes, un 60% de les quals han estat presencials; un 30% telefòniques i un 10% a través del correu electrònic. A més, el regidor d'Habitatge ha explicat que durant el 2013 s'han signat 29 nous contractes de lloguer social de manera que actualment l'OLH gestiona un total de 85 pisos de la Borsa de lloguer social que hi ha a la ciutat. 

Amb l'objectiu d'incrementar el nombre de pisos destinats a lloguer social s'iniciaran a partir d'aquest mes de gener les inspeccions per determinar si els habitatges buits a la ciutat ho estan de forma injustificada, i de manera immediata poder iniciar els procediments sancionadors. Sobre aquest punt, Neus Lloveras ha afirmat que "darrera aquets processos no hi ha un objectiu recaptatori per part de l'administració local sinó que el que és pretén és que aquest pisos formin part de la borsa de lloguer social i puguin ser ocupats per persones amb necessitats d'habitatge". De fet, ha explicat l'alcaldessa Lloveras aquesta és una de les principals demandes sorgides de la Comissió municipal de prevenció i actuació davant els desnonaments. Aquesta comissió, formada per grups polítics, entitats socials, entitats financeres, representants dels jutjats i altres agents socials va començar a treballar en el segon semestre de 2012 i una de les primeres demandes a les quals es van donar compliment va ser la de donar difusió a les eines que s'ofereixen des de l'Ajuntament per a les persones que tenen alguna problemàtica relacionada amb l'habitatge. Segons Neus Lloveras, "la prevenció ha estat molt més efectiva per poder abordar amb èxit situacions de risc de pèrdua d'habitatge". Així mateix, aquesta comissió ha creat grups de treball per tal d'avançar en trobar solucions a la problemàtica de l'habitatge a la nostra ciutat. Justament, una de les darreres demandes sorgides per part de l'assemblea d'aquesta comissió va donar peu a la creació de la nova taxa d'inspecció d'habitatges buits quer permeti iniciar els procediments pertinents.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00