Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

18/02/2016

Jornada formativa sobre la mutilació genital femenina

La xerrada s'ha fet a la sala Noble de la Casa Olivella La xerrada s'ha fet a la sala Noble de la Casa Olivella

La Regidoria de Convivència i Equitat de l'Ajuntament de VNG ha celebrat diversos actes al voltant del Dia Internacional contra la MGF

Vilanova i la Geltrú se suma al Dia Internacional contra la Mutilació Genital Femenina, que es commemorava el passat 6 de febrer, amb diverses activitats de sensibilització.

Després de la lectura del manifest el passat 5 de febrer, un programa especial a Canal Blau FM, i tallers de sensibilització a diversos instituts de la ciutat, els actes culminen avui amb la jornada formativa “Compromisos i innovació en la lluita per a l'eradicació de la Mutilació Genital Femenina”.

La sessió, que s'ha celebrat durant el matí a la Casa Olivella, ha anat a càrrec de Bombo Ndir, que va ser professora al Senegal, el seu país d'origen. Hi va treballar com a formadora de cooperatives, professora de pintura, ganxet i treballs manuals i, sobretot, es va especialitzar a ensenyar les dones a tenir autonomia laboral. Quan va arribar a Espanya va treballar com a cuidadora d'una persona amb Alzheimer. Després d'alguns anys, i després d'haver creat una xarxa de dones, treballa com a dinamitzadora cultural i segueix amb la seva tasca de formadora. La seva feina sempre ha estat relacionada amb la igualtat de gènere. A més, és una activista pels drets humans des de fa molts anys, i col·labora amb Metges sense Fronteres.

La tercera tinenta d'Alcaldia i regidora de Cultura, Convivència i Equitat, Teresa Llorens, ha inaugurat la sessió indicant “Vull evidenciar el nostre rebuig clar i valent i el compromís ferm de l'Ajuntament, per donar suport a tots els estaments que treballen en la prevenció i atenció des de totes les vessants per a fer que ni una dona més pugui patir aquesta violació dels drets humans fonamentals”.
Xerrada MGF petita
La mutilació genital femenina neix des de profundes arrels socials i culturals vinculades a la perpetuació del patriarcat. Té greus conseqüències per a la vida de les nenes, les dones, i la humanitat. A més del risc per a la salut maternoinfantil i la vida de les dones, la mutilació genital femenina atempta contra la llibertat, el plaer i la felicitat. A més, perpetua la desigualtat i la discriminació, violant sistemàticament els drets de les dones i les oportunitats de gaudir d'una vida amb plenitud. Aquesta pràctica de control de les dones també es dóna en la nostra societat, tot i que augmenta el nombre de persones compromeses amb la seva eradicació. A més, també està augmentant el nombre de països que legislen perquè s'acabi aquesta pràctica de violència masclista, que ha viatjat amb els moviments de població i ha fet necessari que les societats europees facin front a aquestes conductes, amb mesures informatives, preventives, penals, administratives i socials. En aquest marc s'ha desenvolupat el Protocol de prevenció i atenció a la nostra ciutat.

Bombo Ndir ha explicat que, segons dades de la OMS, al món hi ha entre 100 i 140 milions de dones mutilades, i cada minut es mutilen 4 nenes. A Catalunya, es calcula que entre les comunitats practicants, com la senegalesa o la gambiana, actualment hi ha un 80 per cent de les dones mutilades, i un 20 per cent de nenes, especialment a la zona del Maresme.
Ndir lluita per al respecte de les tradicions, però recorda que aquestes són revisables, i demana respecte per a la dignitat humana i per als drets humans: “tot el món ha de lluitar pels drets humans, des del lideratge de les dones africanes, que som les més afectades, però recordant que avui en dia tot el món està afectat per aquest problema degut als processos migratoris”.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00