Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

20/01/2009

Diumenge finalitzen els actes de celebració de l'Any Cabanyes

    La primera edició del recital poètic va ser un èxit de públic La primera edició del recital poètic va ser un èxit de públic

Com a acte de cloenda es presentarà el llibre "Manuel de Cabanyes (1808-1833) i el romanticisme català", seguit del recital poètic "Parlem del Poeta"

Aquest diumenge 25 de gener, a les onze del matí, a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, se celebrarà l'acte de clausura del Bicentenari del naixement del poeta Manuel de Cabanyes. Un acte que començarà amb la presentació del llibre Manuel de Cabanyes (1808-1833) i el romanticisme català, seguit del recital poètic Parlem del poeta.

El llibre Manuel de Cabanyes (1808-1833) i el romanticisme català inclou els estudis que han realitzat cinc especialistes entorn a la figura del poeta, relacionant-lo amb diferents camps culturals del segle XIX. Les seves aportacions contribueixen al millor coneixement de Manuel de Cabanyes i la transcendència que tingué el poeta en el romanticisme català, sense deixar de banda el context social d'una Vilanova que experimentava un desenvolupament a nivell cultural, tecnològic i econòmic.

Els estudis dels especialistes permeten una àmplia mirada al poeta i al seu entorn:

- Manuel de Cabanyes: aproximació literària i bibliogràfica, de Xavier Solà de Andrès
- Notes sobre l'ús literari de la llengua catalana i castellana a Catalunya, de Manuel Jorba
- La Vilanova que acollí Manuel de Cabanyes i Ballester, de Miquel Àngel Martínez Rodríguez 
- La ciència a l'època de Manuel de Cabanyes, de Pasqual Bernat
- La pintura catalana a l'època de Manuel de Cabanyes, de Francesc M. Quílez i Corella

Un cop acabada la presentació del llibre tindrà lloc el recital poètic Parlem del poeta interpretat pels actors Carme Sansa i Carles Arquimbau, amb acompanyament al piano del vilanoví Enric Coll. Aquest recital ja va obrir la celebració de l'Any Cabanyes, el 27 de gener de 2008, coincidint amb la data de naixement del poeta. L'espectacle es va realitzar a Can Cabanyes, la casa on Manuel de Cabanyes va néixer, i així mateix, l'èxit que va tenir ha estat clau perquè sigui la proposta de tancament de la programació.

En aquesta ocasió es farà a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, ja que Víctor Balaguer va ser un dels primers reivindicadors de la poesia de Cabanyes, com així ho demostra l'escultura que l'honora a l'entrada de la Institució.

Durant aquest any de celebració de l'Any Cabanyes s'han realitzat diferents activitats per tal d'apropar i divulgar la figura del poeta. La presentació de l'edició facsímil de l'únic llibre de poesia que va escriure Preludios sobre mi lira; recitals a la Masia Cabanyes i a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer; així com una ruta literària, la primera a la nostra ciutat que mostra els espais de la ciutat vinculats al poeta, i ha quedat fixada com una activitat cultural permanent. De la ruta literària es pot sol·licitar informació al Museu Víctor Balaguer, a l'Oficina de Turisme o bé al telèfon 619 33 75 84.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00