Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

15/10/2014

Balanç de 10 anys de la Llei Orgànica contra la violència de gènere

  El jutge magistrat Santiago Vidal i la primera tinenta d'alcaldia de VNG, Ariadna Llorens       El jutge magistrat Santiago Vidal i la primera tinenta d'alcaldia de VNG, Ariadna Llorens

El jutge Santiago Vidal va parlar sobre els encerts i les mancances de la llei en la cloenda del curs 'Violència masclista. De la reproducció a l'extinció' del CUM.

El jutge magistrat de l'Audiència de Barcelona, Santiago Vidal, va cloure el curs del Campus Universitari de la Mediterrània (CUM) 'Violència masclista. De la reproducció a l'extinció'. Aquest curs de 25 hores de durada i en el qual hi havia inscrits noranta participants tenia per objectiu aportar eines de reflexió per fer front a les conductes masclistes.

La ponència que va presentar el jutge Santiago Vidal es va centrar en avaluar els 10 anys de vigència de la Llei Orgànica 1/2004 de violència masclista. La conferència '10 anys de lluita contra la violència masclista' va servir per evidenciar, segons el jutge Vidal que una dècada després "el balanç és positiu" malgrat hi hagi encara dones mortes per aquesta causa "però són positives les mesures cautelars, d'allunyament i els programes psicoterapèutics que funcionen millor que 10 anys enrere". Segons el jutge magistrat de l'Audiència de Barcelona, en aquesta dècada s'ha pogut constatar com a mancances de la LO que en més del 40% dels casos encara es tinguin en compte atenuants a la condemna com per exemple el consum d'alcohol i drogues per part dels agressors a l'hora de cometre aquest tipus de delicte. Segons el jutge Vidal, entre els encerts d'aquesta llei "hi ha el fet de considerar la vilència masclista com un delicte i no com una falta".

La ponència del jutge magistrat va anar precedida per la intervenció de la primera tinenta d'alcaldia i regidora d'Educació, Ocupació, Tecnologies i Societat de la Informació de l'Ajuntament de VNG, Ariadna Llorens. La regidora Llorens va destacar la importància d'aquest curs sobre violència masclista, l'alta participació i "la tasca que des de fa anys realitza el servei d'Equitat de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú envers la prevenció, informació, assessorament i lluita contra la violència masclista". La regidora va fer un reconeixement públic a la trajectòria del jutge Vidal i va qualificar-lo "com un jutge capaç de trencar la barrera que acostuma a separar el poder judicial de la ciutadania". Per a Ariadna Llorens, Santiago Vidal és un jutge que expressa obertament les seves opinions i que representa "un model de justícia més moderna i independent respecte del poder polític".

El jutge magistrat Santiago Vidal va ser a Vilanova i la Geltrú hores després que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) decidís no suspendre'l cautelarment per haver participat en la redacció d'una constitució catalana. En relació a aquest fet, Santiago Vidal va afirmar que "sempre he cregut en la prevalença dels criteris legals per sobre dels criteris polítics". D'altra banda sobre la redacció de l'anomenada constitució Catalana, el jutge Vidal va explicar que "el document l'estem elaborant un grup de juristes que volíem donar-lo a conèixer després de la consulta".
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00