Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

02/08/2016

La Vitrina del mes d'agost, dedicada a Ramon Llull

Un dels exemplars que es pot veure a la Biblioteca Víctor Balaguer   Un dels exemplars que es pot veure a la Biblioteca Víctor Balaguer

'Sapere aude' és una mostra de llibres dels fons de la Biblioteca Museu Balaguer relacionats amb la figura de Ramon Llull

La Biblioteca Víctor Balaguer s'afegeix, amb La Vitrina del mes d'agost, a la celebració de l'Any literari Llull 2015-2016, que commemora el 700 aniversari de la mort d'un dels escriptors i pensadors més destacats dels territoris de tradició europea a l'Edat Mitjana.
El document més important de La Vitrina és el manuscrit "Apuntes y autógrafos. Extracto del Libro [...] La Verdad sin rechazo sobre Raimundo Lulio", de Gaspar Melchor de Jovellanos. Aquest manuscrit, donat per Fermín Canella Secades a Víctor Balaguer, formava part possiblement del conjunt de notes i extractes de textos de Ramon Llull que Jovellanos va escriure durant el seu exili a la cartoixa de Valldemosa i al castell de Bellver de Mallorca.
Aquest conjunt de notes i extractes de Jovellanos va ser durant molt temps desconegut pels investigadors. Juan Junquera Huergo el va veure cap als anys 1859-1860, i en els inventaris de Somoza i Artola i de Fernández y González de 1974 consta com a no localitzat. Algunes parts del conjunt s'han localitzat posteriorment a Santander, i es pensa que el fragment de la Biblioteca Museu Balaguer en seria, també, una part.
A La vitrina es poden veure, a més, entre d'altres obres, diferents edicions de llibres de Ramon Llull, com ara: "Llibre d'amic i amat" (1927 i 1995), "Llibre de l'orde de cavalleria" (1949 i 1980), "Llibre de les meravelles" (1903 i 1931) i "Doctrina pueril" (1742?, 1906 i 1972). Al costat de les obres abans mencionades hi ha exposats, també, dos estudis sobre la figura de Llull: un d'Antoni Bosquets (ca. 1610) i un altre d'Antoni Ramon Pasqual (1778).
Els exemplars que omplen La Vitrina de l'agost provenen del fons particular de Víctor Balaguer, del de Joan Enric Roig Santacana i del de Joaquim Molas.
La Biblioteca Víctor Balaguer ja treballa en La Vitrina del mes de setembre, que estarà dedicada a Eduard Toda i Güell. A Reus s'està celebrant L'Any Toda, que commemora el 75è aniversari de la seva mort, i la Biblioteca hi és present en alguns dels actes que el conformen.
A La Vitrina, cada mes s'hi podrà veure una mostra de llibres i documents de temàtica diferent. La Biblioteca du a terme aquesta activitat per a fer més visibles els seus fons.
Per a tots aquells que vulgueu més informació, podeu accedir al catàleg de la Biblioteca Víctor Balaguer.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00