Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

05/04/2016

Vilanova i la Geltrú ha acollit aquest matí el II Fòrum de la Sostenibilitat

La trobada ha estat destinada alumnes de secundària i s'ha celebrat a l’auditori Eduard Toldrà

Aquest matí s'ha celebrat, a l'Auditori Eduard Toldrà de Vilanova i la Geltrú, la segona edició del Fòrum de la Sostenibilitat adreçat a alumnes de secundària. Aquest Fòrum ha estat organitzat per l'Agenda 21 Escolar de la regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de la ciutat, conjuntament amb la la Xarxa d'Escoles Sostenibles de Catalunya (XESC). Els centres participants han estat l'Escola Pia, l'Escola El Cim, l'IES Manuel de Cabanyes, l'IES Francesc Xavier Lluch i Rafecas, l'IES Dolors Mallafrè, l'IES Joaquim Mir, el col·legi Sant Bonaventura, el col·legi Santa Teresa de Jesús i l'IES Joan Ramon Benaprès, aquest darrer de Sitges.
,
El Fòrum ha estat destinat a alumnes i professors de primer i quart d'ESO i aquest any s'ha centrat en la gestió de residus, trobar projectes per reduir els residus, la seva reutilització, i per últim el seu reciclatge. Els principals objectius d'aquest Fòrum és el d'intercanviar experiències entre el professorat i l'alumnat dels centres educatius que formen part de la xarxa d'Agenda 21 Escolar de Vilanova i la Geltrú i de la XESC i ampliar aquest intercanvi a altres instituts. També es vol que el professorat conegui bones pràctiques d'educació per a la sostenibilitat a l'escola, i debatre sobre els criteris que ha de tenir una actuació transformadora del territori. A més el Fòrum vol promoure la relació entre l'alumnat i el professorat dels centres educatius. 

Desprès de la recepció dels alumnes i professors Santi Alcaraz, responsable de la Gestió de Residus de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha fet una ponència sobre la gestió de residus a Vilanova i la Geltrú. Els alumnes de secundària s'han quedat bocabadats en escoltar les xifres: A Vilanova es generen 28.110,26 tones de residus i nomes es recicla el 21,53%, es a dir, 6052,26 tones. L' interès causat ha generat un allau de preguntes per part dels alumnes, que com no, es preguntaven què es podia fer per incrementar la recollida selectiva de residus. Amb informació i dades d'última hora els alumnes s'han dividit en diferents grups de treball, amb un clar objectiu d'assolir i trobar propostes per millorar la gestió de residus. Els alumnes han intercanviat experiències sobre les activitats d'Agenda 21 que es realitzen als seus centres i han decidit 3 accions clau per grup. Paral·lelament als treballs de grup s'ha fet un taller de construcció de bancs amb palets europeus. Tots els alumnes han participat en la creació dels bancs que aniran destinats a l'Escola de Música per a la seva utilització. Amb aquesta activitat els alumnes s'han implicat en la millora de l'entorn amb una acció relaciona amb la reutilització de materials.

L'Agenda 21 Escolar és un programa pensat per facilitar la implicació dels centres educatius en l'ambiciós projecte planetari d'imaginar i construir un món millor i més sostenible, començant per la intervenció en l'entorn més immediat. L'any 1992 va tenir lloc a Rio de Janeiro la Cimera de la Terra per afrontar problemes planetaris com l'exhauriment dels recursos i les desigualtats en la seva distribució, la contaminació que posa en perill la salut de les persones o la destrucció de la diversitat de la vida. Els estats van debatre estratègies per assolir un model de desenvolupament sostenible, que cobreixi les necessitats del present sense comprometre la capacitat de les generacions futures per satisfer les seves. I varen acordar un pla de treball per al segle XXI: l'Agenda 21.

Per fer realitat aquest projecte planetari cal pensar globalment i actuar localment. Per això es va fer una crida a totes les ciutats perquè elaboressin la seva pròpia Agenda 21 Local, que tradueixi els objectius generals en actuacions concretes. Milers de ciutats arreu del món ja hi treballen. Es per això que l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, a través de la regidoria de Medi Ambient, coordina amb els centres educatius (professorat, alumnat, monitors, personal no docent i famílies) l'Agenda 21 Escolar, com a projecte d'educació, participació i implicació cívica.

Durant els deu darrers cursos els centres participants, han desenvolupat un ric ventall d'iniciatives de millora de la pròpia escola i de l'entorn que tenen com a objectius principals un procés participatiu; la revisió dels plantejaments i pràctiques educatives; i el compromís en accions de millora en relació a l'ambient i la sostenibilitat. 


© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00