Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

24/11/2014

Xerrada sobre la història industrial de VNG

La tradició industrial vilanovina es va iniciar el segon terç del segle XIX  La tradició industrial vilanovina es va iniciar el segon terç del segle XIX

L'historiador Albert Tubau farà un repàs a la tradició industrial de la ciutat al llarg dels darrers 175 anys

Aquest dijous 27 de novembre la biblioteca Joan Oliva i Milà acollirà la xerrada "La industria a Vilanova i la Geltrú: 175 anys d'història", a càrrec d'Albert Tubau, historiador i membre de l'Institut d'Estudis Penedesencs. Es tracta d'un recorregut pels precedents socioeconòmics de la ciutat que van desembocar en el naixement d'una indústria cotonera moderna i potent, i de com aquesta indústria tèxtil es va anar diversificant.
La tradició industrial de Vilanova i la Geltrú arrencava el segon terç del segle XIX, quan s'hi començaren a instal·lar les primeres grans empreses. Així, el 1839 arribà al terme la primera fàbrica tèxtil moguda per vapor, la primera que funcionava a tot l'estat espanyol. A aquesta fàbrica en van succeir d'altres, les més importants de les quals foren les de Ferrer i Vidal (1848) i les de Marquès (1878). Des d'aleshores i fins al principi de la dècada del 1990 el sector secundari fou el capdavanter de l'economia de la ciutat, tenint en compte que el sector de la construcció és també molt actiu al municipi. L'activitat industrial vilanovina s'ha vist impulsada en les dècades del 1980 i el 1990 amb la promoció de diversos polígons industrials, com el de la Masia d'en Barreres, Roquetes, la Pastera o la Bòvila, entre d'altres, i amb la millora de diverses infraestructures.

La xerrada es farà dijous a dos quarts de vuit del vespre.

Paral·lelament, la biblioteca Joan Oliva i Milà exposa fins al 5 de desembre una mostra amb una selecció de fotografies dels anys quaranta i setanta del fons fotogràfic municipal que permet veure la diversitat de fàbriques que ha tingut la ciutat durant aquest període. La mostra compta amb la col·laboració de l'Arxiu Comarcal del Garraf.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00