Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

26/07/2016

El govern municipal crearà una comissió d'estudi i debat per a la modificació de l'ordenança de soroll

Es vol arribar a una solució de consens entre totes les parts implicades

El Ple de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha aprovat definitivament la modificació puntual de l'article 16.5 de l'ordenança de sorolls i vibracions, després del tràmit d'informació pública. Durant aquest període d'informació pública s'han presentat tres al·legacions que, finalment, han estat desestimades. La desestimació de les al·legacions es fa a efectes de tancar aquest expedient, fent els canvis mínims i imprescindibles per adequar l'ordenança a la interpretació de la sentència del Tribuna Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Tot i aquesta aprovació, el govern considera que el debat sobre aquesta qüestió es molt més de fons i que cal continuar treballant. En aquest sentit, Juan Luis Ruiz, primer tinent d'alcalde i portaveu del govern, ha explicat aquest matí que des del govern s'està duent a terme una "estratègia de treball en el curt, mig i llarg termini. Des que va sortir la sentència del Nowa Reggae el mes de març, el govern ha treballat en el curt termini per garantir la celebració dels festivals; a mig termini per modificar l'ordenança municipal de sorolls; i a llarg termini perquè la nova Llei d'espectacles i activitats recreatives, que prepara la Generalitat de Catalunya, garanteixi la celebració de festivals."

Juan Luis Ruiz ha explicat que el govern municipal s'ha compromès, amb anterioritat a l'aprovació del Ple d'ahir, amb la coordinadora d'entitats i amb la resta de grups polítics, a treballar durant els propers mesos en una revisió de l'ordenança. "El govern entoma aquest repte, tot cercant la complicitat entre totes les parts i oferint una taula de treball, diàleg i consens. Així doncs és crearà una comissió d'estudi i debat per a la modificació de l'ordenança de soroll." Aquesta comissió es posarà en marxa aquest setembre i estarà formada per representants de tots els grups polítics municipals, amb l'objectiu d'estudiar el marc legal i impulsar aquells canvis a la normativa municipal que es puguin derivar.

Per la seva banda, Neus Lloveras, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú ha volgut destacar que el govern té una clara voluntat de treballar amb les entitats de la ciutat. "Vilanova i la Geltrú és el que és gràcies a aquesta relació entre les entitats i l'administració, i nosaltres sempre ho potenciarem i hi farem costat." L'alcaldessa també ha volgut deixar clar que des de l'administració "s'ha treballat des del primer moment amb la Conselleria de Cultura de la Generalitat, amb l'Associació Catalana de Municipis, o amb serveis jurídics externs, per tal de modificar l'ordenança. Crec que s'ha polititzat la relació entre l'administració i les entitats per interessos partidistes." Finalment Neus Lloveras ha afirmat que s'acabarà tenint una nova ordenança que "serà millor, modèlica i adaptada als nous temps."

Gerard Llobet, regidor d'Urbanisme, Habitatge i Medi Ambient, ha explicat que el govern, partint de tots els antecedents disponibles - sentències, informes jurídics, informes del síndic, al·legacions a la modificació de l'article 16.5, informe jurídic de la coordinadora d'entitats juvenils i culturals - sol·licitarà un dictamen jurídic extern i independent per valorar amb més detall l'abast i la necessitat de revisar el contingut de l'actual ordenança.

A la comissió d'estudi es convidarà, per a que emetin la seva opinió i suggeriments, a les entitats i associacions culturals, als promotors culturals i musicals, a les associacions veïnals i a experts jurídics i tècnics. Llobet ha manifestat que "aquesta comissió es planteja des del diàleg i amb la voluntat de fer partícips, en una mateixa taula, a totes les parts implicades per tal d'arribar a un pacte de ciutat en aquest àmbit. La comissió d'estudi haurà d'elevar una proposta de modificació de l'ordenança a partir dels dictàmens i de les diverses compareixences."

Així mateix es treballarà en l'estudi d'un marc regulador de les activitats culturals i festives de la ciutat, o es valorarà la idoneïtat de disposar d'una normativa municipal pròpia o ordenança, sol·licitant els informes adients de la seva viabilitat, objectius i procediments. El seu procés de redacció també comptarà de forma activa amb tots els sectors implicats.

Paral·lelament es continuarà amb l'estudi, ja iniciat, de l'ús dels espais públics de la ciutat des del punt de vista de les activitats culturals i festives, amb una valoració acústica, impacte de les activitats, i altres factors. Això donarà com a resultat una eina mapificada de la distribució dels esdeveniments a tota la ciutat.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00