Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

28/05/2013

Homenatge a Antoni Benaiges,

Un instant de la presentació        Foto: Nono        Un instant de la presentació Foto: Nono

El llibre recorda la figura del docent català afusellat i enterrat a la fossa comuna de La Pedraja durant la Guerra civil

El Foment Vilanoví va ser l'escenari, divendres, de la presentació del llibre "Desenterrant el silenci: Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar", una obra que ret homenatge a la figura d'aquest docent afusellat i enterrat a la fossa comuna de La Pedraja durant la Guerra Civil.

Aquesta obra és fruit d'una investigació en profunditat que ha comptat amb la col·laboració del periodista Francesc Escribano, que ha escrit el relat de la biografia del mestre; el fotògraf Sergi Bernal, amb la documentació gràfica i la recollida de testimonis; l'antropòleg Francisco Ferrándiz, amb la narració de la seva experiència a peu de fossa; i la historiadora Queralt Solé, amb la contextualització del moment històric i amb la direcció de l'obra.

Antoni Benaiges va desaparèixer a finals de juliol del 1936, just al principi de la Guerra Civil. Dos anys abans havia arribat al poble burgalès de Bañuelos de Bureba disposat a aplicar, a la seva petita escola rural, la tècnica Freinet, una innovadora metodologia pedagògica basada en la participació dels alumnes i l'ús de la impremta. Durant més de 75 anys, la feina i la personalitat del mestre van romandre en la intimitat del record dels seus antics alumnes i dels seus companys de professió, mentre la família conservava el desig de conèixer la veritat sobre el seu parador.

L'agost de 2010, amb motiu de l'exhumació d'una fossa comuna al paratge de La Pedraja (Burgos), la memòria del mestre va emergir i es va iniciar una investigació que ha descobert una història única, emotiva i poètica. Una història, gairebé al límit de l'oblit, que s'ha pogut recuperar gràcies als testimonis dels qui el van conèixer o van sentir a parlar d'ell, però també a partir dels textos del mestre i de les redaccions del seus alumnes que es van editar a l'escola

L'acte va comptar amb la presència de Neus Lloveras, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, i Marijó Riba, regidora de Cultura.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00