Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

01/06/2015

Es presenta el FIMPT de la 35a edició

La presentació del cartell i el programa es va fer diumenge a la rambla Principal        La presentació del cartell i el programa es va fer diumenge a la rambla Principal

El Festival Internacional de Música Popular Tradicional, que se celebrarà l'1 al 4 d'octubre, es presenta amb un concert en el marc de la Fira Temps de Vi

Un concert de la Big Cat de Música Llatina va servir diumenge per presentar la 35a edició, que se celebrarà el primer cap de setmana d'octubre. L'ambient de la Fira va ser l'idoni per presentar la imatge del Festival, un disseny de Joan Celorio, que posa dins una caixa de fusta diversos instruments tradicionals.

El dissenyador, que va recordar que és la segona vegada que té l'honor de fer aquest disseny, va explicar que "la caixa simbolitza portar la música, i és un disseny que anirà evolucionant".

Josep Contreras, coordinador de la comissió artística, va avançar les línies generals del festival en aquest 35è aniversari. "El FIMPT sempre ha estat un mitjà de difusió de les músiques populars i tradicionals del món. El nostre eslògan és ‘música amb segell original', una filosofia que volem mostrar amb una representació de diferents parts del món".
La intenció és arribar a diferents tipus de públic, i apropar el Festival a la gent de Vilanova i la Geltrú. Per això, una vegada més, la ciutat viurà la música al carrer. I ho farà amb tres grans blocs diferenciats. El primer són les nits Fimpeteres, els concerts que es faran de nit, amb grups com Guillem Roma, Germà Negre, Nakani Kanté, Esne Beltza i Riu. Una combinació d'un grup africà, un conjunt de folk català, i tres grups – un del País Basc i dos catalans - que tenen com a instrument insígnia l'acordió. Justament l'instrument estrella del concert que dissabte 3 d'octubre oferirà Kepa Junkera, assidu al FIMPT. "Volem mostrar la fusió d'estils, en aquestes 35 edicions el FIMPT sempre ha tingut en compte que la fusió d'estils fa evolucionar la música. I la música popular sempre ha d'evolucionar per atreure nous públics i s'ha d'anar modernitzant per poder continuar viva".

El segon bloc potencia els espectacles de carrer, amb dues cercaviles itinerants. La primera és la del grup Xamfrà, un projecte social del Raval de Barcelona, que amb nens de diferents llocs del món treballa per la integració social a través de les arts. L'altra compta amb el grup Xarop de Canya, de llarg recorregut en el món de les cercaviles infantils i per a tots els públics.

El tercer gran bloc del FIMPT és un espai de música catalana i el seu instrument insígnia, la gralla. A més de grups de gralles com grallers La Virolla i els Cofins de l'Arboç, i la proposta de La Vella Dixieland i Els Vernets, hi haurà una presentació d'un llibre sobre la gralla i la seva evolució. Destaca del FIMPT aquest espai de presentació de llibres, on els músics explicaran les vivències que han plasmat en un llibre, i ho mostraran en format concert, com és el cas d'Ivó Jordà i de l'acordionista Carles Belda.

De cara al públic infantil, l'objectiu és que els més petits de la casa també es familiaritzin amb el Festival. Per això l'espai Fimpetits oferirà un espai de jocs tradicionals perquè els nens puguin gaudir del joc i de la música alhora.

De l'edició d'enguany destaca també la col·laboració de dos músics vilanovins que oferiran un concert especial per obrir el festival: Elisabet Raspall i Jordi Paulí oferiran una versió pròpia de la cançó "Passeig del Carme" de Pere Tàpies, peça que ha esdevingut tradició en la inauguració del festival.
Tampoc cal oblidar The New Catalan Ensemble, la nova producció del FIMPT en la qual també hi participen la Fira Mediterrània de Manresa, el Centre Artesà Tradicionàrius, la revista Enderrock, Adep i la Generalitat de Catalunya. Una mirada sonora i rítmica que és tan experimental com pròxima alhora.

Finalment, recordar que el Firasac tornarà a formar part dels dies del festival per apropar al públic la música d'arrel i aprofundir en el coneixement d'instruments com el sac de gemecs, el flabiol o el tamborí.

En l'acte de presentació, la regidora de Cultura Marijó Riba va recordar que "35 anys són molts, i el FIMPT ha passat per diferents etapes. Ha anat evolucionant, alguns moments potser involucionant, i els últims anys ha estat un FIMPT de resistència, però amb la voluntat de donar-li continuïtat. Les tres darreres edicions han estat molt dures, i vull agrair a tota aquella gent que ha contribuït a fer-lo possible, perquè ha estat dels pitjors anys a nivell econòmic. El FIMPT sempre ha estat finançat per diner públic, bàsicament per l'Ajuntament, i avui en dia és molt difícil de tirar endavant un festival d'aquestes característiques sense la col·laboració privada".

Riba va agrair a la fira Temps de Vi la voluntat de prestar la seva plataforma per poder presentar el Festival mesos abans que comenci, permetent "anar fent boca tot esperant que sigui el recomençament d'un FIMPT com el que havia estat".

Presentació FIMPT concert


Un cop donat el tret de sortida, el FIMPT ja ha posat en marxa la pàgina web de la 35a edició, on ofereix informació dels grups que hi actuaran, i on ja es poden comprar les entrades per als concerts de pagament.

Des de la passada edició el FIMPT s'emmarca en la promoció de la marca "Festivals Penedès", que inclou també el Vijazz de Vilafranca i el Pau Casals del Vendrell. La intenció és que a la llarga tots els festivals del Penedès es puguin promocionar de manera conjunta.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00